Látványos, egyedi dekorációk

2019.03.13. 07:00

Népi motívumokkal festett noteszt és tükörkeretet is készítettek a pápai bútorfestő workshopon

A Szarvaskör Egyesület legutóbbi programjának résztvevői különféle kézműves technikák, eszközök használatával ismerkedhettek meg, majd kész tárgyaikkal térhettek haza.

Laskovics Márió

Kétnapos bútorfestő workshopon vehettek részt az érdeklődők a Szarvaskör Egyesület jóvoltából múlt hét végén a Kékfestő Múzeumban. A krea­tív műhelymunka során a Hagyományok Háza foglalkozásvezetője, Csíki Virág osztotta meg kézműves tudását a résztvevőkkel, akik számára díj ellenében biztosították a természetes anyagokat, amelyekből készült saját alkotásai­kat aztán haza is vihették.

A Törökbálintról érkezett, a népi kézműves technikákat felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt oktató Csíki Virág elmondta, a workshop keretében a népi bútorfestő motívumokat és hagyományokat elevenítették fel, kissé modernizálva. Kétféle használati tárgyat készítettek. Egy jegyzetfüzetet, naplót, amelynek előlapját rétegelt, festett falemezből állították össze, belsejét pedig fűzött papírlapokból kötötték be. Illetve különféle méretű és alakú tükör- vagy képkereteket festettek meg egyénileg, motívumokkal díszítve.

Csíki Virág oktató (balra) beavatta a résztvevőket többek között az ecsetkezelésbe, a mintatervezésbe, a színkeverésbe Fotó: szerző

– Nemcsak bútorfestéssel, hanem más kézműves technikákkal is foglalkozom, és mindig érdekelt, hogyan lehet ezeket kombinálni. A bútorfestéshez a könyvkötés remekül passzol. Legutóbb a festést kosárfonással kapcsoltam össze úgy, hogy a vesszőkosár aljának mintás tálcát fontunk be. Ezenkívül nemezelés, bőrözés szintén szerepel a tárházamban – mesélte el Csíki Virág kézművesoktató. A foglalkozásvezető hozzátette, templom-mennyezetkazettákat hozott magával, melyekről mintát választhattak az alkotásra vállalkozók, akik a krea­tív munka folyamán belekóstolhattak az ecsetkezelésbe, a mintatervezésbe, a színkeverésbe. Sós Mari, a Szarvaskör Egyesület elnöke megjegyezte, az egyesület sokféle kézműves-foglalkozást tart a hazai hagyományokhoz kapcsolódóan. Ezúttal a jelen korunkban divatos vintage (régies, antik) bútorfestési stílust oltották be az őseink által használt, például a templomi szószékekről is ismert díszítőmotívumokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában