Idén lesz hetvenéves

2019.04.16. 07:00

Farkas Bertalan tartott előadást Várpalotán

Űrutazásáról és az arra való felkészüléséről tartott a közelmúltban élménybeszámolót az egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan a Faller középiskola honvéd-kadét, valamint rendészeti szakgimnáziumi képzésben részt vevő tanulóinak.

Szabó Péter Dániel

Űrutazásáról is mesélt a Faller középiskola diákjainak Farkas Bertalan.

Fotó: Szabó Péter Dániel

Az idősebbek közül minden bizonnyal sokan emlékeznek 1980. május 26-ra, amikor Farkas Bertalan első, s eddig egyetlen magyarként Valerij Kubaszov társaságában feljutott a világűrbe a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén. A mai fiatalok közül sem kell senkinek bemutatni a mindig elegáns nyugállományú dandártábornokot, egykori pápai vadászpilótát. Mindezt jól bizonyítja, hogy a PSZC Faller Jenő Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma konferenciatermében sok diák volt kíváncsi a 70. életévét idén betöltő űrhajós látogatására.

– Gyerekként futballistának készültem, ám az édesanyám lebeszélt róla, szerinte ugyanis túl veszélyes volt ez a sportág. Így inkább vadászpilóta, majd űrhajós lettem – kezdte előadását mosolyogva Farkas Bertalan, aki mesélt arról, hogyan babonázta meg a repülés a nyíregyházi sportreptéren, s hogyan került a Kilián György Repülőműszaki Főiskola elvégzése után a pápai vadászrepülő ezredhez, amelyre ma is jó szívvel emlékezik.

Űrutazásáról is mesélt a Faller középiskola diákjainak Farkas Bertalan. Fotó: Szabó Péter Dániel

Az 1976-ban már első osztályú vadászrepülőként szolgáló Farkas Bertalan önként jelentkezett az Interkozmosz programba, száznál is több pilóta közül választották ki végül űrhajósnak.

A nyugállományú dandártábornok, aki több mint egyórás élménybeszámolóját saját fotókkal és videofelvételekkel is színesítette, a diákok kérdésére elmondta, csodálatos, mással össze nem hasonlítható élmény volt a világűrből látni bolygónkat, s felismerni például a Balaton víztükrét.

Farkas Bertalan, aki a honvéd-kadét program keretében jutott el újra Várpalotára, leszögezte, szerinte a szorgalmas munkán túl a fegyelem, a kitartás és a csapatmunka hármasa az, ami a legtöbb sikert hozhatja a katonai pályán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában