Helyi motívumokkal díszítették

2019.04.21. 07:00

Hegymagason óriási tojással készültek a húsvétra

A település lakosai összefogtak, és idén a szokásos tojásfa mellé egy hatalmas húsvéti tojást is faragtak, festettek a hivatal elé.

Tóth B. Zsuzsa

Gyurka Miklósné, Magdi a hatalmas tojással Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az ötletgazda az alpolgármester, Gyurka Miklósné, Magdi volt, aki Lendván látott hasonló díszt évekkel ezelőtt. Már akkor lefényképezte, hogy egyszer elkészíthessék az óriás húsvéti tojás mását a faluban.

Az idei évben végre megvalósult a terv, többhetes előkészületet követően a múlt hétvégén felállították a hungarocellből készített tojást egy nagy, öreg boroshordó tetejére, a tojásfa mellé. A tojást Magdi veje, Gelencsér Zsolt faragta több darabból formára, majd a helyi fiatal üvegművész, Burucsné Walla Barbara festette rá a falu templomát, a Szent György-hegyen álló Lengyel kápolnát és az Elődeink házát, azaz a falumúzeumot. Végül a tartósság érdekében lelakkozta a hatalmas tojást, amelyet magyar népi motívumok, valamint a Krisztus feltámadott felirat díszít, de a kápolna tornyára a közelben fészkelő galambot szintén odafestette, és a helyiek által szeretett macska sem maradhatott le a képről. A tojást damilokkal, vasrúddal rögzítették a hordóhoz, venyigéből készítettek köré fészket, azt virágokkal díszítették.

Gyurka Miklósné, Magdi a hatalmas tojással Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A gyerekek a tojásfára idén is hoztak új tojásokat, alá apró díszeket. A tapasztalat szerint egyik évben sem rongálta meg senki a faluközpont különleges díszét, annak készítői remélik, idén sem lesz másként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában