látványos

2019.04.22. 07:00

Vászolyról indulva a világbajnokságig: egyedi alkotásaival hódít Mezőffy Tamás

Beleszülettem a természetbe, virágok, növények és művészek közé Vászolyon.

Kovács Erika

Mindez az első perctől kezdve magával ragadott, így a sorsom már gyermekkoromban eldőlt, érvel hivatása, passziója mellett Mezőffy Tamás virág dizájner, enteriőr, aki nemrég, 35 évesen, Philadelphiában, az Interflora World Cup világversenyen harmadik helyezést ért el egyedi stílusával, dekoratív és formabontó alkotásaival.

Növények, kertészet és művészet határozta meg Mezőffy Tamás gyermekkorát, ezeket ötvözi a munkáiban is

-Örülök természetesen a dobogós helyezésnek, de még jobb is lehetett volna, szögezi le a fiatalember. Úgy mondja, sajnos a virágok hosszú szállításakor történtek fennakadások, ami aztán befolyásolta a versenyt, némely virág ugyanis nem érkezett meg, többnek pedig a minősége sérült. –Eldöntöttem, hogy négy év múlva is indulok, a világversenyen, mondja el terveiről Mezőffy Tamás, aki 2016-ban már Európa-bajnok lett Genovában, a Europe Cup (European Florist Championship) versenyen.

A kérdésre, hogyan lett virágkötő, felidézi, vászolyi gyerekkora óta közeli kapcsolatban állt a természettel, növényekkel és állatokkal, családjának nagy virágoskertje volt. Édesanyja kertészként dolgozott Balatonfüreden, Tamás már kisgyerekként is nagyon sokat segített neki, hamar kapcsolatba került a virágkötéssel. Már akkor eldöntötte magában, hogy egész életében ezzel szeretne foglalkozni, amit aztán valóra is váltott. Állítja, a természet egyik legnagyobb csodái a virágok, az érzés, amit adnak, megfogalmazhatatlan. A kertészkedés mellett, ugyancsak gyermekkorában, magával ragadta a művészet is, hiszen Vászolyon és a környéken sok művész, mások mellett festő, szobrász alkotott. Tamás már gyerekként sokat járt közéjük, tanult tőlük, miután ő maga is szívesen és gyakran rajzolgatott, szobrászkodott otthon.

–Növények, kertészet és művészet határozták meg már a gyermekkoromat is, és ezeket ötvözöm a munkáimban, virágkötéskor, érvel, majd hozzáfűzi, ilyen előzmények után nem volt kérdés, hogy továbbtanuláskor a budapesti Kertészeti Szakközépiskolát választja, ahol a virágkötéssel már az első héten találkozott, egy bemutatón. Ettől kezdve különböző szakkörökön, és diákoknak szóló szakmai versenyeken is részt vett. A fiatalember szerint valószínűleg amiatt voltak mások, illetve egyediek a munkái, mert mély nyomot hagyott benne a művészet, ami Vászolyon megérintette, amit ott megtanult, és mindezt a virágkötészetnél is alkalmazta. Mindig is törekedett arra, hogy a szokásostól eltérő legyen a munkája, emiatt kontrasztokat, eltérő színeket, új formákat, anyagokat, különböző virágokat, így trópusit és kertből valót ötvöz egyszerre. Felidézi, a középiskolai versenyek után egyre többször vett részt hazai és külföldi versenyeken is, aztán 2006-ban képviselte Magyarországot az ifjúsági virágkötészeti Európa Bajnokságon, Hollandiában, ahol első helyezést ért el.

Ezután többször magyar bajnokságot nyert, majd a felnőtt Európa Bajnokságon, Genovában, 2016-ban, a dobogó legfelső fokára állhatott. Ettől kezdve sorra érkeznek hozzá hazai és külföldi meghívások, így egyebek mellett iskolákban, virágkötőknek beszél a virágkötészetről, ismert nagykereskedéseknek bemutatókat tart. Mindemellett a világ különböző részein folyamatosan részt vesz versenyeken, így egyebek mellett Japánban, Dubaiban, Dél-Koreában, és idén, márciusban a philadelphiai világbajnokságon, ahol 3. helyezést ért el. Utóbbinál két nap alatt, négy feladatot kapott a világ 23 országából érkezett versenyző, a negyediket a helyszínen közölték velük. Három feladathoz maguknak kellett vinni az összes anyagot, így a virágokat és az installációt is. A versenyzőknek elsőként egy építészettel kapcsolatos, minden részletre kiterjedő térkompozíciót kellett létrehozni. Majd szerepelt a feladatok között kézi csokor kötés, amelyben a zsűri a színek erejét, illetve a színek különböző fényekben történő változását figyelte.

Tamás felidézi, asztalt is kellett díszíteni két személyre, amelynek mondanivalóját a virágok erejében, a szerelemben jelölték meg a versenyzők számára. A negyedik, úgynevezett meglepetés feladatot a helyszínen tudták meg: egy nagyobb méretű térdekorációt kellett elkészíteni virágokból az évszakok, és a szezonok váltakozása megjelenítésével. Tamás nagyon különleges, és nehezen beszerezhető virágokkal alkotott, közel száz különböző fajtát, és összesen 3000 szál virágot használt fel. A legkülönlegesebb orchideákat Japánból hozatta, de alkotásaihoz egyebek mellett kúszóliliomot, szagos bükkönyt, jácintot és tulipánt is felhasznált. A legnagyobb kihívást a szállítás jelentette számára, sok anyagot nagyon kis darabra kellett szétszednie, több virág meg sem érkezett, Tamás szerint ezen „csúszhatott el” az első hely.

-A VB óta rengeteg meghívást kap, naptára évekre betelt, például termelők virágait népszerűsíteni kompozíciókkal, Koreában pedig 30 négyzetméteres dekorációt alkot egy világkiállításon. A fiatalember Dunakeszin él, a kutyák ma is fontosak neki, négy tacskó él a lakásban, és otthonában is rengeteg virággal veszi körül magát. Kertépítéssel, esküvők, rendezvények dekorációjával foglalkozik, amikor éppen itthon van. Tamás szerencsésnek tekinti magát, mert a munkája egyben a szenvedélye is, minden feladatra alkotásként tekint.

Ritka a szabadidő az életében, ilyenkor elutazik Vászolyra, ahol rokonoknál, barátoknál lakik, mert szülei már nem élnek. Szívesen időz a faluban, a Balatonnál. -Lehetséges, egyszer majd ismét itt élek, tekint előre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában