május

2019.05.27. 07:00

A szerelem megszentelődésének hónapja – Dányi-Wéber Veronika szertartásvezető a házasságról

Májusban mintha több szerelem bimbózna. Ahogy a mondás tartja: a jó idővel rövidülnek a szoknyák és lazulnak az erkölcsök. Mindenhol ölelkező szerelmespárokba botlik az ember. A bimbózó rügyek, illatozó virágok párkeresésre ösztönzik az embereket. Ez a világ rendje, így van ez jól. Na de miért is vágyunk annyira a szerelemre?

Tóth B. Zsuzsa

Dányi-Wéber Veronika szertartásvezető szerint amint a világ legtermészetesebb alkotóelemeire, úgy szükségünk van a szerelemre is Fotó: archív

Dányi-Wéber Veronika szertartásvezető vallja, hogy amint a világ legtermészetesebb alkotóelemeire, a földre, vízre, levegőre és a napsütésre, úgy szükségünk van a szerelemre is mint ötödik elemre.

– Nélküle semmit sem ér az életünk. Mert a szerelem egyfajta lételem. Mondhatjuk úgy is, hogy maga a fény-elem. Ebben az állapotban, amikor a szerelem betölti testedet, tele vagy életenergiával. Sokan hiszik a férfi–nő kapcsolatról, hogy szerelem fűzi őket össze. Valójában ez csak akkor igaz, ha olyan mértékű az eggyé válás vágya kettejük között, amely segítségével valóban megélhetik az egyesülést minden síkon. Fizikain, lelkin, szellemin. Ez az élmény közel visz önmagunk Istenben való megéléséhez. Ez a legbeteljesítőbb emberi érzelem, amely nélkül a lélek nem tud élni. Ez az érzés a másodperc egyötöde alatt bukkan fel az úgynevezett szerelemhormonnak köszönhetően. Hatására egyfajta módosult tudatállapotba kerülünk. Mindenről szerelmünk jut eszünkbe, és minél többet szeretnénk a szeretett személy társaságában lenni.

– A szerelemnek ez a felfokozott érzése azonban nem tart örökké. A feniletilamin hormon termelődéshez maximum három év alatt hozzászokik a szervezetünk. Nem hiába köttetik a legtöbb házasság a kapcsolat harmadik évében. Ennek evolúciós szempontból van jelentősége, hiszen ezáltal válik lehetővé, hogy szerelmünk mellett más dolgokat, a családalapítást, gyermeknevelést, hivatást, társadalmi szerepeket is be tudjunk teljesíteni. A szerelem elmúlása nem jelenti azt, hogy a kapcsolatot ne tarthatná össze egy másfajta érzelem: a szeretet. Ha gondozzuk magunkban ezt az érzést, odafigyelünk egymásra, a szerelem társ­szeretetté alakul, mely életünk végéig elkísér bennünket. Ez a szívet-lelket átjáró érzés túlságosan nagyszerű ahhoz, hogy ennyire kiábrándítóan ész­szerű legyen – véli Dányi-Wéber Veronika.

Dányi-Wéber Veronika szertartásvezető szerint amint a világ legtermészetesebb alkotóelemeire, úgy szükségünk van a szerelemre is
Fotó: archív

– A szerelemnek elrendelt ideje van. A vonzalommal kezdődik még jóval a házasság előtt, majd létrejön a kapcsolat, ez magával hozza az elköteleződést, ekkor történik meg az eljegyzés. Aztán a legmagasabb fokú beteljesedést magában a házasság aktusában éri el. A nász maga a szerelem révbe érése – mondja a szertartásvezető.

Hozzáteszi, hogy a szerelem a szeretetben talál otthonra. Azt mondják, Isten azért teremtette a májust, hogy legyen hónapja a szerelem megszentelődésének. Egyébiránt, ha májusban köttetik a menyegző, az a szerelem zsongása jegyében vad erotikát kölcsönöz majd az egész életre. Merjünk házasodni. A házasság jó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában