GrafoTea Pápán és Tapolcán

2019.05.08. 12:55

Fókuszban a női méltóság, a siker

A megyében több helyszínen is töretlen népszerűségnek örvendő GrafoTea rendezvénysorozatban Somogyi Erika HR-tanácsadó interaktív beszélgetéssel tarkított előadásokkal járja körül a mentális egészségre irányuló témákat.

Borsos Renáta, Laskovics Márió

Németh Máté világbajnoki bronzérmes tekéző, Faragó Beatrix profiboksz-világbajnok, Somogyi Erika HR-tanácsadó, aki grafológusi készségeket, képességeket fejleszt, valamint Klausz Kristóf országos ralibajnok a sikerről szóló GrafoTeán Fotó: Laskovics Márió/Napló

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A havi rendszerességgel megvalósuló GrafoTea rendezvénysorozat két alkalmán is jelen volt lapunk áprilisban. Somogyi Erika HR-tanácsadó, grafológus olyan pszichológiai témákat göngyölít fel a találkozókon, melyek a mindennapokban érintenek minket, és fontos beszélni róluk. Az összejöveteleken az önmegismerés és a -fejlesztés a cél. A résztvevők nem azzal találkoznak, hogy a problémájukat megoldja a szakember, hiszen ő ennél sokkal célravezetőbb megoldást kínál: készségeket fejleszt, melyek által hallgatói képessé válnak arra, hogy megoldjanak, változtassanak, kezükbe vegyék az életük irányítását. Tapolcán a női méltóságot helyezte középpontba a szakember, aki a méltóságról mint emberi tartásról beszélt.

Németh Máté világbajnoki bronzérmes tekéző, Faragó Beatrix profiboksz-világbajnok, Somogyi Erika HR-tanácsadó, aki grafológusi készségeket, képességeket fejleszt, valamint Klausz Kristóf országos ralibajnok a sikerről szóló GrafoTeán Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A női méltóság kifejezést akkor használták először, amikor arra figyeltek, hogy egy nőnek milyen a férfihoz való viszonya, vagyis mekkora mértékű szeretetet és megbecsülést kap az erősebbik nemtől, építő-e az a kapcsolat, amelyben élnek. A női méltóság mellé idővel olyan szavak is kerültek, mint az önbecsülés, belső tartás, igényesség. Önmagunk tisztelete azt jelenti, hogy nem ártunk magunknak. Ismerjük a határainkat, tudjuk, hogy mikor kell segítséget kérnünk, ha hibázunk, felelősséget vállalnunk érte. Amikor tiszteljük magunkat, vállalnunk kell azokat az érzéseket is, amelyek bennünk vannak – mondta.

A pszichológia tudománya felől közelítve összefoglalt egy lényegi összefüggést, amely meghatározza társas kapcsolatunkat, így női méltóságunkhoz való viszonyulásunkat is. Az édesanyánkhoz való kötődésünk és amit szüleinktől kiskorunkban visszajelzésként kaptunk, egyfajta alapélményt eredményez. Akit kisgyermekként nagyon szeretetteljes közeg vett körül a szülök részéről, sokat simogatták, az ennek pozitív hatását érezni fogja később a társas kapcsolatában és saját önbecsülésében is, ő ugyanis biztonságos kötődési élménnyel rendelkezik. A méltósághoz hozzátartozik egyfajta belső értékrendszer, amelyet készségeink fejlesztésével tökéletesíthetünk.

A szakember végül kifejtette, az érzelmi intelligencia egyre magasabb szintű gyakorlásával boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak leszünk. Pozitív hatása életünk minden területére kiterjed. Megéri dolgozni rajta, előfeltétele a sikernek is.

A sikeres embert sokan szeretik. Valóban? Hiszen a siker mint tényező ugyan mindenki számára adott, mégsem élnek vele. Időt, energiát, tanulást és munkát kell belefektetni, sőt, sokszor a magánéletet is háttérbe kell szorítani a kívánt cél eléréséért. Vajon mi motivál egy embert arra, hogy sikeres legyen? Hogyan válhatunk azzá? Mit kezdjen a sikeres ember a támadásokkal, a rossz­indulatú megjegyzésekkel, az irigyekkel? Melyik jobb: sikeresnek vagy eredményesnek lenni? Erről szólt a GrafoTea pápai alkalma, melyen Somogyi Erika meghívott vendégeivel – Faragó Beatrix profiboksz-világbajnok, Klausz Kristóf országos ralibajnok, Németh Máté világbajnoki bronzérmes tekéző – járta körül a témát.

– Közel húsz éve foglalkozom emberekkel: olyanoknak segítek, akik keresik az útjukat, változásra várnak, mernek tenni önmagukért, boldogulásukért, vállalva hibáikat, gyengeségeiket. Ez készség-, képesség- és személyiségfejlesztés, hogy alkalmassá váljanak saját életük irányítására, jobbá tételére. Segítem őket, mert nekem is voltak mélypontjaim, nehézségek, amikor jól jött volna egy segítő kéz, aki támogat, inspirál. Tudom, mit jelentett kudarcokat átélni, abból felállni, és örülni a sikereknek úgy, hogy közben voltak emberek, akik nem tartottak velem, mert irigyeltek. Tudom, hogy mit jelent hinni abban, amit csinálok, amit értéknek tartok, miközben a családomon kívül senki nincs velem, csak a tudás, a szakmai tapasztalat, a megállíthatatlan erő és energia, a befektetett idő, a rengeteg lemondás – avatott be motivációiba a sikeres szakember. A siker titka szerinte ebben rejlik: az erőfeszítéseinket a megélt kudarcainkból generáljuk, és tulajdonképpen boldogok vagyunk, hogy kerek az életünk, még ha nem is tökéletes. Ehhez munka, kitartás, célra tartás és döntési készségek kellenek, illetve külön kell tudni választani a saját érzéseket a külvilág ítéleteitől. Mint mondta, az emberek nagy része irigykedik, és próbálja visszahúzni azokat, akik magas értékrenddel, csinnadratta nélkül teszik a dolgukat, akik előtérbe helyezik és igénylik önmaguk fejlesztését, akik példát mutathatnak múltjukkal, ezáltal is segítve azokat, kik még csak botladoznak, félnek, remélnek, de maradnak egy helyben. Kiemelte, hogy túl kell lendülni a kapott negatívumokon, mert a sikeres ember magára koncentrál, és a kudarcaiból épít várat. Mindenki a saját felfogása szerint mérheti a sikert, az anyagi javak felhalmozásával ellentétben, sikernek tekinthető az egyre minőségibb élet a munka és a magánélet szempontjából is. Ezért fontos a megkezdett úton a folyamatos önismereti munka, a helyes önértékelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában