idén somlóvásárhelyen avattak

2019.05.08. 11:00

Példaértékű munkát végeznek a Gizella Borrend tagjai

A Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend a Tornai-pincészetben tartotta Gizella-napi ünnepi rendezvényét. A rend nevéből adódóan is igyekszik éves találkozóját a balatoni borrégió más-más vidékein tartani, így esett a választás idén a Nagy-somlói borvidékre.

Tóth B. Zsuzsa

Új tagot avattak Nyitrainé Sárdy Diána személyében.

Fotó: Borrend

A korábbi években meghívott vendégeiknek már bemutatták a rend tagjai a Balatonfüred–csopaki borvidéket, a Badacsonyi borvidéket és a Zalai borvidéket. A somlói rendezvényen 35 borrend, illetve borbarát egyesület vett részt. Az időjárás kevésbé kedvezett, de a vendégek fogadásakor kínált kiváló borok feledtették a borúsabb időt.

Új tagot avattak Nyitrainé Sárdy Diána személyében. Fotó: Borrend

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő megnyitóbeszédét követően Enese Beáta, a borrend elnök-nagymestere felolvasta Nagy István agrárminiszter köszöntő szavait, aki a borászhölgyek különleges látásmódjára mutatott rá. Amint azt írta: a Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend munkája egyszerre egyedülálló, értékteremtő és példaértékű. A Magyarországi Borrendek Országos Szövetségét Sajgó Gáborné alelnök képviselte, a Somló hegyi települések polgármesterei is a meghívottak között voltak. A borrendek bemutatása után a résztvevők előadásokat hallhattak. Tornai Tamás a Somló múltjáról és jelenéről beszélt, valamint a magyar borágazat helyzetéről a világ „bortengerében”, majd növény­védelmi szakemberek szóltak a szőlő növényvédelméről, ami a jelen lévő szőlészek számára is érdekesnek bizonyult.

Enese Beáta a borrend támogatóinak segítségét oklevéllel és borral köszönte meg, a rendezvényt Vesztergám Miklós tárogatójátéka színesítette.

Az előadások után új borrendi tagot avattak Nyitrainé Sárdy Diána személyében, aki a Szent István Egyetem borászati tanszékét vezeti. Ezt követően a vendégek megtekintették a Somló-múzeumot, és pincetúrán vettek részt.

Az ebédnél különböző borokat szolgáltak fel, a gazdáknak lehetőségük nyílt boraik bemutatására, a vendégek megismerhették a bor és a gasztronómia kapcsolatát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában