az eredmény még titok

2019.05.24. 16:00

Sümegen kiválasztották az ország legjobb pálinkáját

Sümegen, a Hotel Kapitányban rendezték meg május 20. és 22. között az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyt, az ország elsőszámú pálinkaversenyét, ahol többek között hazánk legjobb pálinkáját is kiválasztották. A bírálók három napon át minősítették a nevezők tételeit. Ezek közül került ki idén is az ország legjobb pálinkája, a legeredményesebb pálinkafőzde és a legjobb 10 000 palack feletti tétel termelője.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Csak egy ital viselheti az ország legjobb pálinkája címet

Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy hivatásuk a minőségre való törekvés. Úgy gondolja, a pálinkafőzdék objektív szakmai visszajelzést kapnak a verseny során a munkájukról. Hozzátette, az idén 49 pálinkafőzdétől 334 tételt neveztek a versenyre. Minden évben találnak gyöngyszemeket a nevezett tételek között, de csak egy viselheti az ország legjobb pálinkája címet- mondta.

A szakértő zsűritagok munka közben
Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Béli Géza az országos pálinka-és törkölypálinka verseny szakmai vezetője elmondta, hogy a három nap alatt a 26 pálinkabíráló közel 2500 minősítét végzett. Hozzátette, hogy a championok közül az Ország legjobb pálinkájának kiválasztását már csak tizenheten végezték, mert azok a pálinkabírálók, akik saját tételeiket nevezték a versenyen, – a szabályzatnak megfelelően – nem minősíthettek tovább, így a maradék tizenhét bíráló minősíthette az utolsó napon a legjobb pálinkákat és választotta ki az ország legjobb pálinkája címre érdemes tételt.

Csak egy ital viselheti az ország legjobb pálinkája címet
Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

A szakmai vezető hangsúlyozta, hogy csak olyan tételek szerepeltek ezen a versenyen, amelyek kereskedelmi forgalomban kaphatók, tehát nem csupán egy versenyre készítették őket. Kihangsúlyozta, hogy mind őket, mind a bírákat titoktartási kötelezettség köti, így az ország legjobb pálinkáját kizárólag júniusban, a Parlement Felsőházának üléstermében megrendezésre kerülő eredményhirdetést követően fedhetik fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában