kibírható a nagy meleg?

2019.06.13. 14:00

A klíma használatának és a beszerelésének is megvannak a szabályai

Bár sokáig hűvös volt az időjárás, most már beköszöntött a nyár. Aki a hőséget elviselhetővé tevő berendezést szeretne, mielőbb érdemes szakkereskedéshez fordulnia.

Marton Attila

A kétezres évek elejétől engedély és végzettség kell a klímaszereléshez, valamint a berendezések forgalmazása is engedélyhez kötött, mondta Kocsy Tamás, a Fulltech Kft. ügyvezetője. Hozzátette, bár egyre többen előrelátók, és végeztetik el a klímabeszerelést ősszel vagy tavasz elején, a legtöbb berendezést április és augusztus között helyezik üzembe.

Az új építésű lakásoknál kiugróan magas a klímaszerelés, ezt leszámítva minden lakás- és háztípus esetén hasonló mértékben keresettek a berendezések. Az árakról szólva elmondta, nettó 130–150 ezer forintba kerül egy megbízhatóbb gép, a beszerelése költsége mintegy 50 ezer forint. Kocsy Tamás szerint szerencsésebb, ha olyan szakkereskedésben vásároljuk a klímát, ahol a beszerelést is vállalják, más esetben nehezebb lehet a garancia érvényesítése.

Elmondta, mobilklímát kevesen keresnek, és nem is tartja jó megoldásnak. A split klíma esetén az utóbbi hat-hét évben már csak inverteres, a korábbinál energiatakarékosabb típusokat forgalmaznak, amelyek nemcsak hűteni, hanem fűteni is tudnak, így akár részben kiválthatják a gázkazánt is. A klíma kültéri egysége miatt szerencsésebb, ha a lakásnak van erkélye, máskülönben nehéz kihelyezni, és a karbantartása is bonyolultabb. A szakember elmondta, a klímaberendezések kapcsán is érvényes az olcsó húsnak híg a leve mondás, vagyis érdemesebb az ismertebb márkákat választani, amelyek akár 15–20 évig is működnek különösebb meghibásodás nélkül, megfelelő karbantartás mellett.

Kocsy Tamás azt tanácsolja, a klíma hőmérsékletének beállításakor minél jobban közelítsük meg a külső hőmérsékletet, hosszú távon lehetőleg 25 foknál hidegebbre ne állítsuk a berendezést. Ez azért fontos, mert a klíma a beállított hőfok elérésére törekszik, és amíg az nem teljesül, jóval hidegebb levegőt fúj be. Az ügyvezető elmondta, évente legalább egyszer érdemes szakemberrel átnézetni a berendezést, ilyenkor nemcsak mechanikailag vizsgálják át a szerkezetet, hanem szalmonella, lisztéria és legionella baktériumtörzsek ellen is fertőtlenítik az eszközt.

Olyan szakkereskedésben érdemes klímát venni, ahol a beszerelést is vállalják
Fotó: Sági Ági

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló rendelet (OTÉK) előírásai szerint klímaberendezést úgy lehet csak elhelyezni, ha a berendezés az épület állékonyságát nem veszélyezteti, a homlokzatot nem károsítja; az épített környezet értékeinek védelmére vonatkozó – például településképi, műemlékvédelmi, táj- és természetvédelmi – érdeket nem sért; továbbá a kivezetés a környezetet bűz-, mérgező-, zaj-, rezgés- vagy más káros hatással nem szennyezi.

Veszprémben a településkép védelméről szóló 23/2017. önkormányzati rendelet tartalmaz előírásokat a klíma kültéri egységének kihelyezéséről. Településrésztől függetlenül szabály, a kültéri egységet úgy kell elhelyezni, hogy közterületről ne legyen látható. Attól függően, hogy az ingatlan hol helyezkedik el – például főútvonal mentén, helyi értékvédelmi területen, vagy helyi védett épületről van szó – a főépítészi csoportnál településkép-védelmi szakmai konzultációt kell lefolytatni, közölte kérdésünkre az önkormányzat.

Hozzátették, a településképi rendeletben meghatározott követelmények megszegése, vagy szabálytalanul elhelyezett berendezés esetén településképi kötelezési eljárást kezdeményezhet az önkormányzat, és a szabálytalanság mértékétől függően akár egymillió forintos bírsággal is sújtható az, aki a szabályok ellen vét.

A műemléki védettség alatt álló, vagy műemléki jelentőségű területen található ingatlanokra még szigorúbb szabályok vonatkoznak. Védett műemlék esetén örökségvédelmi engedélyezési eljárást kell lefolytatni, nyilvántartott műemléki érték esetén örökségvédelmi bejelentést kell tenni, amelynek tudomásul vétele hatósági bizonyítvány kiállításával történik, közölte érdeklődésünkre a Veszprém Megyei Kormányhivatal. Megyénkben ebben a kérdéskörben a Veszprémi Járási Hivatal Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya illetékes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában