Időutazás gőzmozdonnyal

2019.06.29. 19:00

Balatonfüred állomás, az egyes vágányra nosztalgiavonat érkezik!

Nosztalgiavonat haladt végig a Balaton északi partján a vasútvonal átadásának 110. évfordulója alkalmából szombaton.

Marton Attila

Fotó: Penovác Károly/Napló

A balatonfüredi vasútállomáson fúvószenére érkezett meg a szerelvény szombaton délelőtt. A kilenc, muzeális kocsit a legendás 424-es sorozatból a 247-es pályaszámú, Bivaly nevű, pakuratüzelésű gőzmozdony vontatta.

Hári Lenke alpolgármester köszöntőjében kiemelte, a Balaton északi partjának és Balatonfürednek is fellendülést jelentett a 20. század elején a Székesfehérvár–Tapolca-vasútvonal megépítése.

Hozzátette, a vonal idegenforgalmi szempontból ma is rendkívül jelentős, hiszen összeköti a Balaton északi partját Budapesttel, és így az ország szinte minden területével. Emlékeztetett, a Balatoni Szövetség kezdeményezésére indult el az észak-balatoni vasútvonal tervezése. Kossuth Ferenc kereskedelemügyi miniszter az ügy mellé állt, törvényt alkottak róla 1907-ben, és megkezdődött az építkezés, amelynek költségeihez az érintett települések, köztük Balatonfüred polgárai is hozzájárultak. Közel 20 hónapos munka után 1909. július 1-jén indult meg a vonalon a forgalom.

Az alpolgármester kitért rá, az északi parti vasútvonalat a tervek szerint két ütemben villamosítják. Előbb a Szabadbattyán-Balatonfüred közötti szakaszt fejlesztik 2021-ig, majd ezt követően a Keszthelyig tartó pályát.

A nosztalgiavonat hosszabb pihenőt tartott az állomáson – ezalatt Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara, valamint a Balatonfüred Néptáncegyüttes adott műsort – majd két erőteljes kürtszót hallatva, füstöt eregetve továbbindult Tapolca felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában