beláthatatlan távlatok

2019.06.13. 14:00

Csodálatos kerámiák a veszprémi tudósklubban

Bár tízezer évnél régebbről származó darabokat is számon tart a kultúrtörténet, tulajdonságait illetően a kerámiáról naponta derülnek ki újdonságok. Erről tartott előadást a felvidéki vendég a VEAB Tudósklubban.

Őrsi Ágnes

Dusza János fizikus, egyetemi tanár

Fotó: Balogh Ákos

Dusza János fizikus, egyetemi tanár, az MTA külső tagja, a Szlovák Tudományos Akadémia (SZTA) kassai Anyagkutató Intézetének igazgatóhelyettese. A műszaki tudományok doktora, az SZTA eddig két alkalommal is neki ítélte Az Év Tudósa címet.

Anyagkutatóként fő érdeklődési területe a szilícium-nitrid alapú kerámiák törésvizsgálata. Veszprémi előadásán a modern kerámiák mikro/nano léptékű mechanikai vizsgálatáról beszélt. A természeti jelenségek hatására kialakult alkalmi formációkat leszámítva, a kerámia az ember tudatos tevékenysége nyomán létrejött anyag, ami lehet nagyon kemény és törékeny, átlátszó vagy mágneses, jobban vezetheti az áramot, mint a fém, de például lehet képlékeny is.

Dusza János fizikus, egyetemi tanár
Fotó: Balogh Ákos

A lényeg az összetétel és a technológiai eljárások következtében kialakult szövetszerkezet, ami miatt az adott anyagból készülhet vágószerszám, bio-kerámia, bevonatok kialakítására alkalmas vékonyréteg, repülőgép-alkatrész vagy űrsiklóvédő pajzs. A porkészítés, -formálás, égetés-csiszolás a gyártástechnológia részei, melynek révén kialakulnak a csúcstechnológiájú kerámiák, amelyek Dusza János szerint valóságos csodákat produkálnak.

Két optikai üvegszál, amelyek vékonyabbak, mint a hajszál, egyszerre hatszázezer beszélgetést képes lebonyolítani, az egy centiméter vastag kerámiapáncél megállítja azt a lövedéket, ami áthatol az öt centiméter vastag acélon, vagy gondoljunk a járműipari kerámiákra, a gyújtógyertyákra, a katalizátorokra.

A fejlődés távlatai végtelennek tűnnek, az irányított tulajdonságú csúcstechnológiájú kerámiák készítését alapozzák meg a mikro/nano léptékű mechanikai vizsgálatok. (Egy mikrométer a méter egymilliomod része, egy nanométer a méter egymilliárdod része.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában