Határtalanul 2018/2019

2019.06.19. 13:57

Erdélyi kiránduláson a báthorysok

2019. május 20-án, hajnalban indultunk útra Erdélybe, Székelyföldre a Határtalanul pályázat keretében a Báthory iskola 7.c osztályos tanulóival és az őket kísérő pedagógusokkal.

A Báthory iskola 7.c osztályos tanulói és az őket kísérő pedagógusok

Forrás: Báthory Iskola

Immáron negyedik alkalommal sikerült ezzel a lehetőséggel élnie az iskolánknak.

Az öt nap programokban, élményekben gazdag volt és tovább erősítette a diákokban a magyarságtudatot, a határon túli magyarok iránti szolidaritást. Ebben idegenvezetőnknek, Szilveszter Zsombornak is jelentős szerepe volt. Zsombor érdekes, megható, elgondolkodtató történeteket mesélt az utazás során minden településről, hegyről, völgyről, természeti látnivalóról, ami mellett elhaladtunk. Az ott élő emberekről és szokásaikról, viszontagságos életükről a történelem során. Lelkesedése, erős magyarságtudata megérintett, mély nyomot hagyott bennünk.

A Báthory iskola 7.c osztályos tanulói és az őket kísérő pedagógusok
Fotó: Báthory Iskola

Jártunk a Szent-Anna tónál, a mohos tőzeglápnál, a Gyilkos-tónál, a Békás-szorosnál, Kézdivásárhelyen, Csíkszeredán, Csíksomlyón, a híres Mária-szobornál, a zarándokúton is, és a Maros forrásánál.

Szelykefürdőn és Farkaslakán megkoszorúztuk Orbán Balázs és Tamási Áron sírját. Tiszteletünket tettük Nyergestető és Mádéfalva mártírjainak emlékművénél. Lementünk a parajdi sóbányába, ahol megismerhettük a sóvidék történelmét és jelentőségét. Ellátogattunk az ezeréves határon található Rákóczi várhoz. Itt Zsombor mesélt nekünk az itt élők mindennapjairól, hősiességükről és tragikus 20. századi történelmükről. A Gyimesi bobpályán gyönyörű környezetben élvezhettük a csúszás élményét.

A Hidegségben egy gyimesi csángó család látott vendégül minket helyi ételekkel, és táncházzal invitálva bemutatták népviseletüket, hangszereiket is.

A szálláshelyünk mellett található gyermekotthonba örömteli várakozással fogadták tanítványainkat, akik kissé megilletődötten, szorongva vitték át a nekik hozott ajándékaikat. A közös éneklés feloldotta ezt, és a következő napokban a nagyobbak már esténként együtt beszélgettek, zenét hallgattak, önfeledten nevetgéltek.

A hazaindulás reggelén néma csendben pakoltunk be, és ültünk fel az autóbuszra. Útközben mindannyian az ablakból fürkésztük a varázslatos erdélyi tájat. Igyekeztünk minél több képet begyűjteni és megőrizni, hogy visszatérve e mesevilágból a szürke hétköznapjainkba, emléküket felidézve megszínesítse azokat.

Köszönjük Erdély!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában