Le a cipővel

2019.06.16. 07:00

Leteszteltük a csopaki mezítlábas ösvényt

A betonhoz és aszfalthoz szokott lábunknak igazán felüdülést jelenthet a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Kneipp-ösvények.

Szauer Annamária

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Szerencsére már a Veszprém megyeieknek se kell messzire menniük, ha élvezni szeretnék a szabad járkálást, hiszen a csopaki strand mellett is kialakítottak egy mezítlábas ösvényt.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Mi is az a Kneipp-ösvény?

Kitalálója Sebastian Kneipp német pap, aki elkötelezett híve volt a természetgyógyászatnak. Az általa kitalált gyalogospályán vagy ösvényen különböző természetes felületű részek váltakoznak – a kavicsos, köves, zúzottköves részek mellett fenyőkéreg, fakorong burkolat, tőzeg, fenyőtoboz, meggymag, tégla és kiskockakő burkolatok – eltérően masszírozva a talp reflexpontjait, természetes talpmasszásként serkentve a vérkeringést és az anyagcserét. Az ösvényen kialakított fa akadályok az egyensúlyérzéket fejlesztik.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Irány Csopak

A város weboldaláról megtudtuk, hogy a mezítlábas ösvényt a Sport utcától a községi strand területéig terjedő szakaszon találhatjuk meg, közvetlenül a bicikliút mellett. Ez egyrészről nagyon jó, hiszen így kerékpárral könnyedén elérhető. Másrészről a nyári hétvégeken ez a rész igencsak forgalmas, ami zavaró tud lenni, hiszen ezek a parkok a lelki felüdülést is szolgálják. Utóbbihoz viszont hozzájárul a park másik oldala, amit a balatoni nádas alkot, melyen átszűrődik a víz nyugtató hangja.

Mellettünk a Balaton
Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Első ránézésre rövidnek tűnik a gyalogút, de a látvány csalóka, valójával a pálya hosszan elnyúlik a part mentén.

Le a cipővel

Lekaptuk hát mi is a cipőnket és a strand bejárata felől megközelítve elindultunk az ösvényen.

A kockakövekkel melegítünk be, ez talán még a feladattól vonakodóknak sem okoz problémát. Igaz a nyári kánikulában nagyon felmelegedhetnek, de még kibírható.

A kezdet
Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Utána már komolyabb kihívás érkezik, jönnek a nagyobb méretű kavicsok. Első ránézésre könnyűnek tűnhet az átjutás, de valójában szükségünk lesz az egyensúlyérzékünkre. Itt már azt is megértjük, miként masszírozhatjuk talpunkat a felület és a saját testsúlyunk segítésével.

Nagyméretű kavicsokon
Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Átlépve kellemesen puha fakérgen haladhatunk, mintha csak egy erdőben sétálnánk.

Fakéreg
Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A farönkökből álló rész érzésre nem sokban különbözik az első, kockaköves szakasztól, viszont ezek kevésbé melegednek fel.

Farönkökön
Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Meglepő módon ezután következik a talp számára legintenzívebb szakasz az apró, murvás kövek. Ezek minden ponton bökdösik a lábat, nem fesztelenül kellemes érzés, de nem is elviselhetetlen.

A murva nem túl kellemes
Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Ezután a már ismert anyagok ismétlődnek, egészen a tobozokig. Sokan valószínűleg ezen a szakaszon ijednek meg, hiszen a bökős, szűrős termények első ránézésre nem tűnnek túl bőrbarátnak. Rájuk lépve viszont meglepődve tapasztalatuk, hogy puhák és kifejezetten kellemes rajtuk a séta.

A félemeletes tobozotok
Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Az ösvényen találhatók még az egyensúlyérzéket fejlesztő akadályok is. Ezek nem túl magasak, könnyedén bárki rájuk léphet és végigmehet rajtuk. Külön jó pont, hogy gondoltak az idősebbekre is, így az akadályok mellett, szintén fakérgen elsétálhatnak azok is akik már nem merik megkockáztatni a rönkökön való járást.

Az akadályokon egyensúlyozhatunk
Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Ide fogunk járni nyáron

Összességében elmondható, hogy akik szeretnek mezítláb mászkálni, azoknak mindenképp érdemes felkeresni a helyet. A szakasz teljes egészében végigjárható tíz perc alatt, de érdemes lassabb tempót venni és kiélvezni a különböző felületeket. Majd miután lefárasztottuk a talpunkat, a legjobb amit tehetünk, ha beleáztatjuk a lábunkat a Balaton hűsítő vízébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában