A hit összeköt minket

2019.06.12. 17:30

Napfényes időben tartották meg a IX. Ökumenikus napot a pápai felekezetek

Az egyházi intézmények bemutatkozása, játszóház, bibliai ételkóstoló, futás, istentisztelet, továbbá újdonságként imaséta, pszichológiai előadás és szabadulós játék várta az Ökumenikus napra érkezőket.

Laskovics Márió

A legnépszerűbb programok egyike a bibliai ételkóstoló volt

Fotó: Laskovics Márió

Kilencedik alkalommal szervezték meg a város történelmi felekezetei az Ökumenikus napot pünkösdhétfőn az Esterházy-kastély udvarán, ezúttal Példakép(p) címmel. Boncz Zoltán baptista lelkész bizalmát fejezte ki, hogy a résztvevőknek támpontot, segítséget adhat a rendezvény a példaképpé válás kihívásához, valamint a közösség Krisztus-hitének példás kifejezéséhez.

Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében szólt közelmúltbeli csíksomlyói zarándokútjáról, melyen ökumenikus közösségben lehetett. Örömmel említette a pápai felekezetek közti példaértékű párbeszédet. A hit összeköt minket, meggyőződése szerint az ország és Európa jövője a keresztény hit erején fog megfordulni.

A legnépszerűbb programok egyike a bibliai ételkóstoló volt
Fotó: Laskovics Márió

– Mi a békét és a szeretetet valljuk. Az a dolgunk, hogy ezt fel tudjuk mutatni a saját életünkben, közösségeinkben, magyarságunkban, és más nemzetiségű hitvalló testvéreinkkel. Kételkedés nélkül mondhatom, mi jó úton járunk – emelte ki.

A megnyitót követően a színpadon a Szent István Római Katolikus Általános Iskola elsős diákjai adtak elő egy Lázár Ervin-jelenetet, majd az Édenkert Pápai Református Óvoda pünkösdölő játékfűzésének, és a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma (Refi) verses összeállításának, a Szent Anna Római Katolikus Óvoda népi gyermekjátékainak, a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola bemutatójának, és a Refi néptánc-produkciójának, illetve az általános iskolások körében előzetesen meghirdetett rajzpályázat és mesemondó verseny legjobbjai díjazásának tapsolhatott a közönség.

A játszóházban többféle kézműves foglalkozást kínáltak
Fotó: Laskovics Márió

Közben a sportos, vállalkozó kedvűek örömfutáson és három kilométeres várkerti futáson vehettek részt. A kastélyban a rajzpályázat alkotásaiból összeállított tárlaton túl játszóház többféle kézműves foglalkozással, az állandó Nemcsics-kiállítás megtekintése, a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom „Szövetség ládái” nevű interaktív játéka, Tapolyai Emőke Krisztusra épített jellem című előadása, valamint a kápolnában elmélyülős imaterem hívogatta a családokat, a szereplő diákok térítésmentesen legózhattak, a kastély előtt pedig evangélikus motorosok várták az érdeklődőket. A legnépszerűbb programok egyike a bibliai ételkóstoló volt, ahol többek között Sára lángosát, pászkát, lencselabdacsot vagy zsidó tojást lehetett kóstolni.

Az ökumenikus istentiszteleten a helyi felekezetek papjai mellett Pálfi Zsuzsanna győri lelkipásztor hirdetett igét Fotó: Laskovics Márió

Tapolyai Emőke klinikai és pasztorálpszichológus, felsővezetői coach, szexológus kifejtette, a Krisztusra épített jellem a múltbeli automatizmusok, a fájdalomcsillapítások helyett egy valós, jóval stabilabb, maradandóbb identitás, ami nemcsak az egyénre, hanem kapcsolataira, egész életterére kihat. Érdemes radikálisan újradefiniálni magunkat eszerint: az vagyok, akit Isten szeret. Mindannyian küzdünk a problémáinkkal, konfliktusainkkal, csalódásainkkal, de az egészséges embert az jellemzi, hogy mer és tud segítséget kérni szükség esetén.

Az ökumenikus istentiszteleten Pálfi Zsuzsanna győri lelkipásztor hirdetett igét. Mint mondta, a példakép érzi a felelősséget mások iránt, nem aggódik a családi és társadalmi állapota miatt, hanem úgy él, beszél, teszi a dolgát, hogy ezáltal az emberekkel láttatja: van egy emelkedettebb típusú élet. A közbeszéd silányulása, hiteltelenedése kapcsán hozzátette, a szavak sokszor elfedik, -mismásolják az igazságot. De az Úr szerint a szív teljességéből szól a száj. A program közös dicsőítéssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában