megyeszékhelyünk jelképe

2019.06.18. 16:20

Nyolcvan éves a veszprémi Viadukt

Pontosan nyolcvan évvel ezelőtt, 1939. június 18-án adták át a város legjellegzetesebb jelképét.

veol.hu

Forrás: Wikipeadia

A veszprémi Viadukt vagy hivatalos nevén Szent István völgyhíd ma már meghatározó része a város közlekedésének és kötelező eleme lett a turisták fotóinak is. Impozáns, a város főlé magasodó képe megjelenik számos képeslapon, festményen és plakáton is.

A Viadukt lapokra támaszkodó, felsőpályás vasbeton ívhíd, teljes hossza 185, legnagyobb magassága 37 méter. Tervezője az akkor már komoly tapasztalatra szert tett mérnők, Folly Róbert volt. Építését 1936. augusztusában kezdték el, avatását 1938. október 5-re tervezték, de a történelem közbeszólt. Az első bécsi döntés és a Felvidék megszállása miatt csak majdnem egy évvel később került sor a hivatalos átadásra.

Az épülő híd 1937-ben
Fotó: Haui Balázs/Fortepan

Ettől függetlenül a Veszprémben közlekedők már 1937. december 22-én birtokba vették a hidat. Alig másfél órával később az első baleset is bekövetkezett, szerencsére halálos áldozatot nem követelt. Az építkezésről sajnos ez nem mondható el, mire a viadukt elkészült három munkás vesztette életét.

1968-ban
Fotó: Drimbe József/Fortepan

A völgyhíd mára sokat megélt építménnyé vált, ami tanúja volt ünnepeknek és tragédiáknak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában