Jó idők járnak a festékpiacra

2019.06.21. 07:00

Veszprém megyében is sokan saját kezűleg festik ki a lakásukat

Tavaly mintegy 6-7 százalékos növekedést regisztráltak a magyarországi festékpiac forgalmában, aminek idén további bővülése várható.

Polgár Tibor

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Ehhez többek között az is hozzájárul, hogy egyre többen látnak hozzá saját kezűleg a lakásuk, házuk kifestéséhez.

A Világgazdaság adatai alapján a hazai festékpiac 2018-as forgalma a 6-7 százalékos növekedés után meghaladta a 35 milliárd forintot. A gazdasági lap forrásai úgy vélekednek, az ágazat dinamikus bővülése elsősorban annak köszönhető, hogy az elmúlt évben az új házak, lakások építése éppúgy fűtötte a festékpiaci keresletet, mint a meglévő ingatlanok felújításai. Mindezt Pődör Róbert, a több mint 16 éve működő pápai Kiss Festékáruház tulajdonos-üzletvezetője is megerősítette. A rutinos kereskedő a Naplónak nyilatkozva kifejtette: a 2008-as gazdasági válságot követő néhány évnyi stagnálás után 2011 környékén a festékpiacon minimális élénkülés indult, ami 2016-tól átváltott nagymértékű kereslet- és forgalomnövekedésbe. Ez leginkább az 5 százalékra csökkentett újlakás-építési áfának volt köszönhető.

– Meglátásom szerint emellett az is nagyot lendített a piacon, hogy az emberek felismerték, a félretett pénzüket érdemes a saját ingatlanjukba fektetni, mintsem a bankban vagy a párna alatt tartani. Sokan hozzáláttak a házuk hőszigeteléséhez, újrafestetni a lakásukat, szebb vakolattal ellátni a lakóépületüket. A 2016-os drasztikus fellendülés kezdetén főleg a külső hőszigetelő-rendszerek és az épületenergetikai szigeteléséhez szükséges szálas gyapotok esetében nagy volt a várólista. Mostanra a kereslet, a kínálat és a gyártás szinkronba került a festékek, a színező vakolatok és a hőszigetelő-rendszerek piacán, nem kell hosszasan várni az anyagokra. Persze fontos, hogy egy kereskedő jó kapcsolatban legyen a beszállítókkal, a gyártókkal, szerencsére mi ebből a szempontból is kedvező helyzetben vagyunk – jegyezte meg mosolyogva Pődör Róbert.

Pődör Róbert festékáruház-vezető tájékoztatása szerint ma már a külső hőszigetelő rendszerek terén sincsen várólista
Fotó: Polgár Tibor/Napló

Kérdésünkre a festékáruház-vezető elárulta, habár a végtelenségig nyilván nem nőhet a piac, hiszen a gyártók, a forgalmazók, a kereskedők és a szakemberek kapacitásai is végesek, még további fejlődésre számít. Úgy véli, az építőipar lendülete még két évig a mostanihoz hasonló lesz, valamint a nem lankadó felújítási kedv miatt nagyjából a következő négy-öt esztendőben kitart a bővülő tendencia, csupán annak mértéke lehet kérdéses. Pődör Róbert egyúttal egy érdekes jelenségre is rámutatott, miszerint a szakemberhiány miatt egyre többen saját maguk végzik el az ingatlanjukban a belső festéseket, felújításokat.

– Egyértelműen slágerterméknek számít a színes beltéri falfesték, amit bárki fel tud vinni a falfelületre, ha azon legfeljebb kisebb gletteléseket kell elvégezni és nem szükséges komolyabban javítani rajta. Ezt érdemes inkább két rétegben festeni, és akkor biztosan tökéletes lesz a végeredmény. A színkínálat egyre bővül, például a piacvezető magyar festékgyártónak évről évre megjelennek új színárnyalatai, miközben kevés színt vezetnek ki a választékból. Manapság is divatos a fehér beltéri falfesték, illetve különösen keresettek a meleg- és a pasztellszínek. Kültérre a földszíneket, a törtfehér, a szürkés, a barnás, illetve a tejeskávés árnyalatokat választják a legtöbben, festésre és vakolásra egyaránt – sorolta Pődör Róbert. Nemrég hasonlóan nyilatkozott lapunknak Döbröntei Zoltán pápai szobafestő is, akinek elmondása szerint az utóbbi időben sokan kértek tőle drapp és bézs színeket, halványszürkét, illetve hófehér falfelületeket.

Pődör Róbert felvetésünkre hangsúlyozta, manapság árban és minőségben minimális a különbség a forgalomban lévő festékek között, ugyanis a nagy konkurencia miatt a gyártók nem engedhetik meg, hogy rossz minőségű vagy túlárazott terméket kínáljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában