Űrbatyu indul a sztratoszférába

2019.07.16. 07:00

Az ajkai csillagászok meghódítják a sztratoszférát

A többek között az Év Kiváló Egyesülete Díj 2019 elismeréssel is rendelkező Bakonyi Csillagászati Egyesület a Holdra szállás 50. évfordulója alkalmából különleges csillagászati kalandra vállalkozik.

Borsos Renáta

Az ajkai csillagászok elindítják ugyanis első magas légköri ballonjukat a világűr határmezsgyéjéhez július 20-án, szombaton reggel 8 órakor Ajkáról, a jégpálya melletti futballpályáról.

Egy előzetes országosan meghirdetett szavazás eredményeként, űrbatyu elnevezéssel indul az egyedi expedíció, melynek keretében egy magas légköri ballont indítanak el az egyesületi tagok. A ballont a Sztratosz Feri elnevezésű legopilóta „vezeti” majd, az országos rajzpályázat nyertes alkotásának a szomszédságában. A ballont az egyesületi tagok maguk építették, a műszerek között helyet kapott a levegő hőmérsékletét és sűrűségét mérő eszköz és három akciókamera.

Az egyesület elnöke, Ivanics Ferenc már visszaszámol, várja a különleges ballon indításának
pillanatát Fotó: Tisler Anna

Az egyesület elnökétől, Ivanics Ferenctől megtudtuk a műszer gondolájában a több kamera reményeik szerint lélegzetelállító felvételeket készít a világűr határmezsgyéjéről visszatekintve. A speciális kutatóballon már az elrajtolást követő néhány percben megkezdi a fényképezést és a videófelvétel-rögzítést, így Ajkáról és a Balatonról is egészen egyedi felvételekre számítanak.

A ballon a repülése során a tervek szerint 32 ezer méter magasságban már rögzíteni tudja, ahogy a Föld felülete görbül. A tagok az indítást követően GPS és rádió segítségével követik a ballon útját, és igyekeznek megtalálni azt, miután visszatért. A kamera által készített jó minőségű felvételeket és az egyéb mérési adatokat az egyesületi tagok a nyilvánossággal is megosztják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában