Harisnyanadrágból mosogatószivacs

2019.07.16. 17:00

Bakonybéli Zöldporta: közösen szeretnének tenni a környezetvédelemért

A Zöldporta Bakonybéli Környezetvédelmi Egyesület áprilisban alakult tíz fővel, tagjai foglalkozását tekintve van közöttük ács, fodrász, grafikus, építész, könyvtáros, környezetmérnök és több pedagógus.

Müller Anikó Hanga

Az egyesület kézműves-foglalkozást tartott a tájházban, balról Palotás Dóra egyesületi elnök Fotó: Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

– Célunk, hogy a település lakói olyan alkalmazható ismereteket kapjanak, melyek segítenek abban, hogy háztartásuk környezetre rótt terhelése csökkenjen. Szeretnénk az összegyűjtött tudásunkat, tapasztalatunkat átadni és eközben mi magunk is tanulni és tájékozódni, hogy valóban hasznosak lehessünk nemcsak a környezet, hanem a faluközösség számára is – fogalmazták meg gondolataikat az alapítók.

Az egyesület kézműves foglalkozást tartott a tájházban, balról Palotás Dóra egyesületi elnök Fotó: Müller Anikó Hanga

– A háztartásvezetésünk, a napi életünk számtalan módon hat a környezetünkre, hogy hol, mennyit és mit vásárolunk, milyen közlekedési eszközöket használunk, hogyan kezeljük a keletkező hulladékot, tartunk-e állatot, művelünk-e kertet, ezt hogyan tesszük, mivel mosunk, mosogatunk, és még sok, a napi rutinunkat képező szokás mind hatással van rá – mondták.

A közelmúltban a civil szervezet bemutatkozott a helyi kézműves napon, egy érdekes japán, úgynevezett tawashi technikával mosogatókendő készítésére hívták az érdeklődőket. Ki hinné, hogy ezt a szivacspótlót régi, kiselejtezett gyermek harisnyanadrágokból lehet elkészíteni?

Kiselejtezett gyermek harisnyanadrágokat felvágva készültek a mosogatószivacs-pótlók Fotó: Müller Anikó Hanga

Vannak olyan apró változtatások, amelyeket megtéve nem feltétlenül kell kényelmetlenséget vállalnunk, mégis tehetünk a környezetünkért, sőt, olyanok is vannak, amelyekkel még pénzt is megtakaríthatunk. Az egyesület szívügyének érzi, hogy számos, a fentihez hasonló apró változtatással ismertesse meg a környezetük iránt elkötelezetteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában