A legjobb, ami a kajszival történhet

2019.07.14. 07:00

Itt a lekvárfőzés ideje – Mindenből tegyünk el télire, ami a kertben bőven terem

Nagyné Horváth Katalin kistermelő lekvárjait, szörpjeit sokan ismerik és szeretik. Kata nem titkolja a bevált recepteket, szívesen megosztja olvasóinkkal.

Tóth B. Zsuzsa

A sárgabaracklekvár főzési ideje is most kezdődik, próbáljuk ki citromillatú bazsalikommal fűszerezve készíteni. Jobb a sárgabaracklekvárba, mint a klasszikus bazsalikom. Reggelire ehetjük majd pirítóssal, estére pedig grillezett csirkemellel fogyaszthatjuk – mondja Kata, aki még a parlagfűből is szörpöt főz.

Allergiás ismerősének készíti, hogy a panaszait enyhítse. A szörp, szirup, tinktúra formájában még virágzás előtt eltett növény a füvesember javaslata szerint ugyancsak sokat segíthet. Kis cukor mehet bele, és igyuk szörpként, de teába is önthetünk belőle ízesítésnek.

Nagyné Horváth Katalin: Mindig nyugodt körülmények között főzzünk be
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Hajlamosak vagyunk túl sterilen élni, miközben ma már egyes gazdák parlagfűvel etetik a tehenet, kecskét, hogy a tejből megkapják a gyerekek a hatóanyagot. Minden betegségnél a kiváltó okban rejlik a gyógymód is – mondja Kata. A zöldborsó felhasználásához szintén van egy remek tippje. A mentás zöldborsókrém nagyon finom szendvicsbe vagy pirítósra. Egy-két hónap alatt érik össze. Ahhoz vöröshagymát lepirít, kifejtett borsót dob rá, összepirítja. Amikor megpuhult, olívaolajjal, mentával összeturmixolja, mehet bele petrezselyemzöld is. Újraforralja és üvegekbe tölti a sűrű krémet.

A vadringló piros és sárga héjú változatát ugyancsak felhasználhatjuk. Utóbbiból készítsünk szörpöt. Hamar készen lesz, kellemes, fanyar íze van, jó szomjoltó, és magas a C-vitamin-tartalma. Nem kell héjazni, magozni, mert főzés közben hő hatására a húsa elválik a magtól és a héjtól. Szűrjük át sűrű szűrőn. A léből kis cukorral szörpöt készíthetünk. A masszát átpasszírozhatjuk, lekvárt főzhetünk belőle levendulával, de csatninak is jó.

Most érik a Szent Iván-éji alma, az aratókörte, akár együtt is főzhetünk belőlük lekvárt, amely sütőben, tepsiben is készülhet, néha kavargatva. Amíg fel nem forr, 130 fokon melegítsük, aztán 150 fokon folytassuk a főzést. Nem kell állandóan keverni, nem ég le, mert nem direkt hőt kap. Sütőpapírt tehetünk rá, ha attól tartunk, hogy összeköpködi a sütőt. Jó minőségű cseréptálban is készíthetjük, akár a gázlángon, elosztóval. Ha fedő alatt főzzük, nem sűrűsödik be olyan hamar.

A kertben már nagy a cukkini, készíthetünk belőle krémet. Az csicsókából szintén finom, fűszerezzük curryvel, fokhagymával, hagymával.

A citromillatú bazsalikom különleges fűszer, amely édes és sós ételekbe is jó. Húsok, zöldségkrémek, tészták ízesítésére egyaránt használhatjuk. Belefőzhetjük lekvárba, fűszeres, citromos, könnyű, nyári ízt ad neki. Gyümölcslevesek ízesítésére is kiváló. Virágzás előtt vágjuk le a fűszernövényeket, de ne tőben, hanem nagyjából egyharmad hosszúságúra. A folyamatos nyírás tesz a legjobbat nekik, bokrosodásra serkentjük így őket. A bazsalikom nagyon vízigényes, és a tűző napot szereti. A legtöbb fűszernövény nem igényel különösebb gondozást, viszont annál hasznosabb. A tápanyag-utánpótlásra kevésbé érzékenyek, viszont jól elnyomják a gyomokat.

Például a kakukkfű vadon is sok helyen megnő. A veteményest érdemes fűszernövényekkel tarkítani, például a krumpli mellé fokhagymát ültetni, a paradicsom mellé is hagymákat, de levendulát szintén. Utóbbit ültetik a szőlőbe is, akárcsak a rozmaringot. A metélőpetrezselyem dekorációnak is jó, de friss pestóba szintén. Kakukkfűvel ízesítsük az almás ételeket, csatniba, savanykás almával összefőzve kiváló, tegyük az ebédnél a sült csirkecomb mellé, de zöldfűszeres lekvárokba is kiváló.

Lényeges, hogy mindig tiszta, nyugodt körülmények között dolgozzunk befőzéskor. Ne a vasárnapi ebéd készítése közben főzzük be a gyümölcsöt. Ne legyen a közelben morzsa, és tiszta, sérülésmentes edényt használjunk a befőzéshez. Lehetőleg olyan fazekat, lábast, amelyet más célra nem használunk. Igaz ez a vágódeszkára és a fakanálra is, mert azok képesek bevenni például a hagyma ízét, és a baracklekvárt elrontják így. Ha mégis pórul járunk, ki ne dobjuk a hagymaízű lekvárt, inkább készítsük el csatninak fűszerekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában