fiatal városvédők akciója

2019.07.16. 17:00

Kifestették a megkopott sümegi aluljárót

A 84-es út alatti aluljárót a múlt héten széppé varázsolták hagyományos közös táborukban a Sümegi Városvédő és Szépítő Egyesület ifjúsági tagozatának helyi tagjai és a ceglédi fiatal városvédők.

Tóth B. Zsuzsa

A táborozók csoportjában tíz–tizennyolc éves ceglédi és sümegi fiatalok voltak Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az immár 13 éves közös táborozás idén sem maradhatott el, ezúttal Sümeg volt a vendéglátó. A fiatal városvédők egy héten át dolgoztak és ismerkedtek a város környéke nevezetességeivel. Az aluljárót 2014-ben a helyi gimnazisták már elkezdték kifesteni, azonban az évek során megkopott a festés. Most annak felfrissítésével és a csúf graffitik eltüntetésével kezdték a munkát a táborozók. Strapabíró, időjárásálló padlófestékkel dolgoznak, amelyet a helyi Közszolgáltató Kft. bocsátott a rendelkezésükre. Ugyanis korábban pályáztak egy festékgyártó céghez abból a célból, hogy az alapanyagot megnyerjék a munkához, azonban nem jártak sikerrel. A sümegiek viszont összefogtak, a vállalkozók, a szülők, az egykori városvédő egyesületi tagok sokan segítettek idén is a cél érdekében. A Sümeg Városért Közalapítvány pedig biztosította az anyagi alapot a táborozáshoz – tudtuk meg Bókkon Gyula táborvezetőtől és a ceglédi csoport vezetőjétől, Bíró Beátától.

A táborozók csoportjában tíz–tizennyolc éves ceglédi és sümegi fiatalok voltak Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A festéshez a mintákat Lucz Viktória, a keszthelyi Helikon kastély munkatársa a helyi Varga Diánával együtt készítette, és a nagyobb formákat is ők rajzolták elő. Az aluljárót így mostantól népi motívumok, sümegi jellegzetességek, például egy, a lovagi tornát ábrázoló pillanatkép díszíti.

A tizennyolc fiatal közül heten ceglédiek. Tíz-tizen­nyolc évesek, többen lelkes újoncok, mások évek óta visszatérő táborozók, és akadnak, akik gyermekként voltak táborozók, most pedig már felnőttként segítenek.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Mindannyian örömmel dolgoznak akár egész napon át. Sőt, versengenek azért, hogy megkapják az esténként kiérdemelhető Nap dolgozója címet, amelynek odaítéléséről sok esetben nem könnyen döntenek a táborvezetők.

A fiatal városvédőkre a nyári táborban tavaly Cegléden is hasonló munka várt, ott egy ház tűzfalát festették át.

Az aluljáró falára helyi jellegzetességeket is festettek a fiatalok Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Idén az egyhetes táborozás ideje alatt arra is volt idejük, hogy a várköpenyt kitakarítsák, cserébe lovagi tornán és középkori vacsorán vehettek részt. Városismereti sétát tettek, felsétáltak a fehérkövekhez, megnézték a Balatont és megismerkedtek Keszthely nevezetességeivel.

A táborozók jövőre újra Cegléden tevékenykedhetnek egy héten át a nyári szünetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában