Élni akarás és istenhit

2019.09.04. 07:00

Kilencvenedik születésnapját ünnepelte a külsővati Roboz Karolina

Habár egészségügyi okokból rövid életet jósoltak neki az orvosok, nemrég a kilencvenedik születésnapját ünnepelte a külsővati Roboz Karolina, akit a családja mellett a faluja is felköszöntött a jeles alkalmából.

Polgár Tibor

Roboz Karolina fogadja Aczél Péter polgármester születésnapi köszöntését Fotó: Család

Roboz Karolina Külsővaton született 1929. augusztus 14-én egy 12 gyermekes család utolsó gyermekeként – tudtuk meg Tóth Beátától, a 90 éves asszony keresztlányától. Mint mondta, a családban három ikerterhesség is volt, de szülés után mindegyik ikerpárból sajnos csak az egyik testvér maradt életben.

Karolina ikertestvére nagyobb súlyú, erős fiúcska volt, a sors mégis úgy rendelte, hogy a törékeny, gyenge kislány folytathatta a földi létet. Kiskorától fogva sokat betegeskedett, az orvosok pedig minden alkalommal azt mondták, nem lesz képes felépülni. Ám Karolina rácáfolt minderre, és megmutatta, milyen erős benne az élni akarás: lassan, sok-sok akadályt leküzdve felcseperedett.

Roboz Karolina fogadja Aczél Péter polgármester születésnapi köszöntését Fotó: Család

Kitanulta a varrást, szívesen végezte ezt a tevékenységet. Azonban 27 éves korában a varrógép mellett elkapta egy köhögőroham, tüdővérzést kapott. Súlyos műtét következett számára, aminek során kioperálták a fél tüdejét. Kitartása és küzdeni akarása révén felgyógyult, megerősödött.

– Mivel betegsége miatt fizikai munkát nem végezhetett, minden idejét a vallásnak szentelte. Naponta járt templomba, és talán az Istenbe vetett hite segítette abban, hogy megérhesse ezt a szép kort. Amikor a szüleik meghaltak, Sándor testvérével ketten maradtak nagyon szerény körülmények között, víz és villany nélkül az apró szülői házban. Sándor temetőgondnokként dolgozott, Karolina a háztartást vezette.

1998-ban aztán elhunyt a testvér, így ő egyedül maradt. 2003-ban beköltözött a külsővati idősek otthonába, azóta itt éli mindennapjait. Születésnapja alkalmából Aczél Péter polgármester, majd lakótársai, ápolói, valamint a családtagjai is felköszöntötték. Egyszerre sírt és nevetett, szívesen mesélt régi emlékeiről. A sütemények és a virágok mellett a polgármestertől átvette Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő oklevelét.

- Büszkék vagyunk rá, hogy 90 évesen is kiváló szellemi frissességnek örvend a mi keresztmamánk. Bízunk benne, hogy a Jóisten továbbra is segíti őt, és még sokáig köztünk lehet – fogalmazott Tóth Beáta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában