Az éjszakai égbolt csodái

2019.09.10. 11:00

Látványos kémlelésben volt részük a bakonyi csillagászoknak

A Bakonyi Csillagászati Egyesület immáron harmadik alkalommal rendezte meg a nyár végén a szokásos távcsöves észlelésüket a Kab-hegy déli lejtőjén található Nyúl réten, kedvenc észlelőhelyükön.

Borsos Renáta

Az amatőr csillagászok több különleges égi jelenséget észleltek legutóbb Fotó: egyesület

Az egyesületből nyolcan az éjszaka folyamán három műszerrel települtek ki a helyszínre, hogy elmerüljenek az égbolt titkaiban. Az égkémleléshez az egyesület segítségére volt egy 200/1000 Newton, egy 180/2700 MC és az egyesület legnagyobb a 400/1800 GoTo Dobson típusú távcsöve. Az utóbbi műszernek köszönhetően észlelték a legtöbb különleges égi jelenséget. Az egyesület elnöke, Ivanics Ferenc lapunkkal megosztotta érdekes tapasztalataikat. Elmondta, a célpontok között szerepeltek diffúz ködök, emissziós ködök, planetáris ködök, szupernóva-maradványok, galaxisok, kettőscsillagok, gömbhalmazok.

Az amatőr csillagászok több különleges égi jelenséget észleltek legutóbb Fotó: egyesület

– Nagyon nehéz felsorolásszerűen írni azokról az objektumokról, amiket sikerült távcsővégre kapnunk ezzel az óriás műszerrel. Az éjszaka egyik látványossága a Fátyol-köd nevű szupernóva-maradvány volt, mely a Hattyú csillagképben található. A 400-as Dobsonba pillantva minduntalan meglepődik a szemlélő az objektum hihetetlen részletességén, ahogy feltárul annak asztrofotókon látható finom szerkezete. Nagy kedvenc volt ezután az NGC 7635, a Buborék-ködként ismert égi jelenség. A látványos diffúz köd mindannyiunkat elvarázsolt. Az utolsó objektumok között szerepelt a klasszikus M31, vagy más nevén az Androméda-köd. Kezdő és tapasztalt egyesületi tagjaink egyforma érdeklődéssel tekintették meg eme galaxis csodás porsávjait, meghökkentő részleteit, amik a 400/1800 tükrös távcsőben élvezetesen tárultak a szemünk elé – mondta el az egyesület nevében élményeit Ivanics Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában