Nem a háziállatainkon spórolunk

2019.10.21. 11:30

A gazdik többsége jelentős összeget költ négylábú kedvenceik ellátására

A statisztikák szerint ma Magyarországon minden harmadik háztartásban él macska és minden negyedikben kutya, a gazdik többsége pedig nem sajnálja a pénzt a házi kedvenceik ellátására.

Polgár Tibor

Dani Lilla az Iry névre hallgató németjuhászával. Mint mondta, sokan keresik a különlegesebb ízesítésű száraz tápokat Fotó: Polgár Tibor/Napló

Fotó: Polgár Tibor/Napló

A témáról a Világgazdaság nemrég alapos elemzést készített, amiből többek között kiderül, hogy míg a 2008-as válság alatt az alapvető élelmiszerekre akár 25 százalékkal is kevesebbet fordított a magyar lakosság, addig állateledelre és a kisállatok ellátásra költött összeg nemhogy nem csökkent, de még némileg növekedett is. Egy évtizeddel a nehéz esztendők után most ott tartunk, hogy a folyamatos bővülés nyomán a teljes hazai állateledel-piac forgalma körülbelül 50 milliárd forintra nőtt évente, Magyarország pedig nagyhatalomnak számít a tápgyártásban.

Dani Lilla az Iry névre hallgató németjuhászával. Mint mondta, sokan keresik a különlegesebb ízesítésű száraz tápokat Fotó: Polgár Tibor/Napló

Dani Lilla, a pápai Vuk tápbolt munkatársa a Naplónak nyilatkozva kifejtette, az elmúlt években a gazdik észrevehetően egyre több száraz és nedves (konzerv kiszerelésű) tápot vásárolnak házi kedvenceik számára, továbbá a különféle kiegészítők, felszerelések, például a játékok, a kutyaruhák, vagy éppen a rágócsontok, a jutalomfalatok iránt ugyancsak nagyobb a kereslet. – Sokan keresik a különlegesebb ízesítésű száraz tápokat, például az áfonyás vagy a lazacos állateledeleket, illetve nagyon népszerűek a bárányos, marhás termékek is. Mivel sajnos egyre több az allergiás tüneteket mutató kutyus, sok gazdi kifejezetten csak hipoallergén tápot visz haza a kedvencének. Egyébként allergiás eb esetében mindig javasoljuk, hogy a táplálásáról egyeztessenek egy állatorvossal, ugyanis az emberek egy része hajlamos a szóbeszédek, a szomszédnál látottak alapján döntést hozni arról, hogy mit tesz a négylábú társa tányérjába, a szakmaiatlan élelemválasztás pedig rosszul is elsülhet – jegyezte meg Dani Lilla.

Lázár Attila pápai állatorvos lapunknak úgy fogalmazott, mivel a kutyáknak és a macskáknak más összetételű élelemre van szükségük az egészséges élethez, mint az embereknek, a kisállatok esetében a házi koszttal szemben egyértelműen jobb választás a táp. Ugyanakkor természetesen az étkezéseink után megmaradt húsféléket is nyugodt szívvel odaadhatjuk a jószágainknak, azonban főleg a fajtatiszta kutyák ideális fejlődéséhez és mintaszerű fajtapéldánnyá való válásához elengedhetetlen a minőségi táp, ami tartalmazza többek között a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, a kellő mennyiségű fehérjét.

Hatalmas a választék a házi kedvenceink ellátására irányuló kínálatban, legyen szó állateledelekről, kiegészítőkről, játékokról Fotó: Polgár Tibor/Napló

Dani Lillától megtudtuk, igencsak népszerűek még a jutalomfalatok, a rágócsontok is, a nyári időszakban pedig a hűtőpárna volt a sláger. – Most a kutyaruhák szezonja van, egyre többen szeretik felöltöztetni a házi kedvencüket. A kutyusokra való esőkabátok, kötött pulóverek változatainak szinte csak a fantázia szabhat határt – fűzte hozzá mosolyogva a tápbolt munkatársa. Ezzel kapcsolatban Lázár Attila kiemelte, a lakásban tartott ebek gyorsan hozzászoknak a benti, normál hőmérséklethez, ezért amikor a hidegebb napokon hosszabb időre, például egy sétáltatás apropóján kikerülnek az utcára, mindenképpen fel kell öltöztetni őket. Ez az összes szobakutyára igaz, rövid és hosszú szőrűekre egyaránt, mert a szervezetük alkalmazkodik a meleghez: lecsökken a zsírtartalékuk, megváltozik a szőrzetük sűrűsége, hossza. A pápai állatorvos gyakran hiányolja a kutyaruhából, hogy az nem védi kellőképpen a jószág hasát, ami érzékeny terület lehet a hideg, csapadékos időben, de ezt a problémát akár egy, az említett testrészen körbetekert sállal is orvosolni lehet. Az öltözék vastagsága már a kutya fajtájától, egyedi tulajdonságaitól függ, viszont az minden esetben fontos, hogy orkános anyagú legyen, ne vegye át a hideget, a nedvességet. Viszont a macskák esetében Lázár Attila nem javasolja a ruházkodást, mert a rájuk adott öltözék miatt könnyen fennakadhatnak például a kerítésen, ez pedig életveszélyes lehet számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában