Ki itt belép, mit lát?

2019.10.17. 07:00

Alapos körültekintést igényel az előszoba megtervezése

Az előszoba olyan, mint az ismerkedés: amikor számunkra még ismeretlen embernek mutatkozunk be, a stílusunk, a gesztusaink mind rövid ismertetőt adnak rólunk. Ugyanilyen az előszoba, ezt a teret látja először a lakásba belépő, és eszerint alkot képet a lakásról, a házról, annak lakóiról.

Tóth B. Zsuzsa

A lakásba lépve az előszoba adja az első benyomást az otthonunkról és rólunk

Forrás: Shutterstock

Az előszoba talán a leginkább háttérbe szorított helyisége a lakásnak. Berendezésére akár helyszűke, akár más okok miatt kevesebb időt és energiát szoktak fordítani a lakástulajdonosok.

Ez az a tér, amelyet legelőször pillant meg a vendég, ez az a hely, ahol a kinti dolgainkat lepakoljuk. Átvitt értelemben és valójában egyaránt. Gyakorlati hasznát tekintve helyet ad a kabátoknak, cipőknek, egyéb kiegészítőknek. Éppen ezért, legyen bármilyen kicsi a lakás vagy a ház, érdemes egy kis teret szorítani neki, elszeparálva a többi helyiségtől. Akár paravánnal, akár gipszkarton fallal.

Az előszoba funkcióját tekintve legyen alkalmas arra, hogy kényelmesen elférjünk benne, miközben felvesszük vagy levetjük a kabátunkat, cipőnket. További fő funkciója a tárolás, férjen el benne mindaz, amire a lakásban nincs szükség. A kinti viseletre, kabátokra, cipőkre, esernyőkre, táskákra. Nem árt, ha kisebb dolgainknak, például a kulcsoknak napszemüvegeknek, bevásárláshoz szükséges táskáknak, érméknek, fésűknek, tükörnek van helyük az előszobában.

A lakásba lépve az előszoba adja az első benyomást az otthonunkról és rólunk
Fotó: Shutterstock

Egy ülőalkalmatosságnak is érdemes helyet keresni, praktikus lehet a cipő felhúzásakor, és az alját tárolásra használhatjuk. Amennyiben tervezés előtt állunk, és az előszoba méretén még lehet változtatni, érdemes nagyobb helyet hagyni neki, hiszen a ruhák, cipők tengere egy pillanat alatt átláthatatlanná válhat, ezért egy nagyobb tárolószekrényre is szükség lehet.

Ha kellően tágas a tér, akkor a praktikus berendezéshez szükség lesz egy fogasra, egy polcra a táskának, szemüvegnek, egy kis kulcsos fogasra vagy szekrénykére. Kapjon helyet egy szék vagy pad, legyen helye az esernyőnek, az eső után száradó kabátnak, a cipőtisztító kellékeknek, ruhakefének is. Ezek a főbb támpontok, amelyekre funkció tekintetében szükség van a helyiségben.

A kiegészítőkkel otthonossá tehetjük a helyiséget. Jól mutat és praktikus egy futószőnyeg, amely könnyen tisztítható, akár a mosógépbe is befér. Olyan anyagból készüljön, amely bírja a strapát, nem veszít a színéből, ha nedvesség éri, nem nyúlik meg az anyaga a használattól. Az előszoba falának színe az ízlésünktől függ, de lehetőleg legyen világos, hogy optikailag tágítsuk a teret. Főként, ha nincs ablaka a helyiségnek. Kerülhet rá tapéta is, de minél kisebb a helyiség, annál apróbb mintás legyen. Ha van ablak, jól mutat a zöld növény, barátságosabbá teszi a helyiséget.

A világítás megtervezése ugyancsak fontos szempont. Legyen egy fő világítótest a plafonon, és a tükör mellett is jól jön egy kisebb, irányítható fényű lámpa. Alkalmazhatunk dekorfényeket is, rizspapír lámpát, fonalgömb lámpasort vagy egyszerű izzósort.

A padló megválasztása ugyancsak ízlésfüggő, de célszerű a szőnyeghez hasonlóan strapabíró, kopás- és vízálló meleg vagy hideg burkolatot választani.

Praktikusak ma a vinilpadlók, amelyek a régi linóleum modern változatai. Melegek és vízállóak, valamint rendkívül széles választékban kaphatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában