Összeadták a tányérra valót

2019.10.30. 07:00

Nagygyimóti termelői piac közösségi reggelivel – hagyományt teremtenének

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal tartottak közösségi reggelit a nagygyimóti Hétvezér Termelői Piacon – tudtuk meg Beller Zsuzsannától, a program ötletgazdájától és szervezőjétől.

Polgár Bettina

Beller Zsuzsanna ötletgazda frissen sütött palacsintával várta az érdeklődőke

Forrás: Termelői piac

Beller Zsuzsanna kifejtette, amellett, hogy a Hétvezér Termelői Piac rendszeres vásárlója, nemrég csatlakozott a Kosár Közösség önkéntes csapatához is, hogy a közösséget ötleteivel, munkájával segítse.

Megtudtuk tőle, a közösségi reggelin jó néhány barát és törzsvásárló vett részt.

– Ez a program egy igazi csapatépítő megmozdulás volt, mivel szinte az összes árus csatlakozott, és pár finom falattal hozzájárultak a reggelihez. A gyerekek nagyon örültek a palacsintának, ami pillanatok alatt el is fogyott – mondta Beller Zsuzsanna. Hozzátette, a jó hangulatú, családias rendezvény alkalmat adott a beszélgetésre, ismerkedésre, a közös zenehallgatásra, sőt, már tervezgetik, milyen más programot lehetne még szervezni a jövőben.

A frissen sütött palacsintához Barthné Horváth Natasa, a Szent Vendel Sajtműhely vezetője házi készítésű túróval járult hozzá, de került az asztalra frissen sült szalonna, almás pite, fürj- és tyúktojás, lekvár, édesburgonyából készült szendvicskrémek, kenyér, vaj, tej és frissen sütött pogácsa a többi árus, illetve a programon részt vevő vásárlók jóvoltából.

– Sokat járok Budapesten, és gyakran kilátogatok termelői piacokra. Azt tapasztaltam, hogy a piac mellett mindig van valami érdekes rendezvény is a helyszínen, ami összehozza a vásárlókat, árusokat, és ettől az ember egy kicsit jobban a magáénak érzi a piacot. Ezáltal a vásárlók hétvégenként leginkább mint közösségi teret látogatják – fogalmazott Beller Zsuzsanna.

Beller Zsuzsanna ötletgazda frissen sütött palacsintával várta az érdeklődőket
Fotó: Termelői piac

Hozzáfűzte, fontosnak tartja a termelői piacok érvényesülését, mivel szeretne egészségesen élni, és családjának is a lehető legjobb ételeket igyekszik elkészíteni s az asztalra tenni.

– A szupermarketekben egész évben hasonló kínálat található, így egy városi ember nem mindig van tisztában azzal, hogy milyen élelmiszereknek van éppen szezonjuk. Jó lenne, ha az emberek megismernék, melyik évszakban milyen növények teremnek, hogy mindig a lehető legfrissebb, legegészségesebb helyi terméket vigyék haza az esetleg import-, tartósítóval kezelt élelmiszerek helyett – magyarázta a közösségi reggeli szervezője.

– Ha személyesen is megismerjük azokat az embereket, akik az általunk elfogyasztott élelmiszereket megtermelik, mi is jobban tudjuk tisztelni azt az ételt, ami végül az asztalunkra kerül – jegyezte meg Beller Zsuzsanna.

A nagygyimóti Hétvezér Termelői Piac őszi kínálata kapcsán kiemelte, jelenleg rend­kívül széles zöldségkínálattal várják a vevőket: édesburgonya, káposzta, brokkoli, karfiol, sütőtök és rengeteg más, organikusan termesztett zöldség is megtalálható a piacon.

– A tejtermékek közül különféle sajtok, tejföl, vaj, túró kapható Natasáék gazdaságából. Gicziné Lőrincz Veronikáéknál, a tojásos standon megtalálható a hagyományos tojás is, de nekem a füstölt fürjtojás a kedvencem, amit néha már a helyszínen elfogyasztunk, amíg a többi standnál vásárolunk.

Kissné Sebők Erzsébeték az erdő gyümölcseiből készítenek szörpöket, lekvárokat, amelyek tele vannak értékes vitaminokkal és nagyon finomak. Ezenkívül kapható még termelői méz, füstölt húsáru, kerti virágok és kézműves termékek. A termelői piac kínálata folyamatosan változik, bővül, és még mindig lehet csatlakozni új termelőknek is – hangsúlyozta Beller Zsuzsanna.

Hozzátette, a Hétvezér Termelői Piac közösségi oldalán mindig közzéteszik az aktuális információkat, a legfrissebb híreket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában