ruhatár

2020.01.13. 16:00

Csipke, az örök finomság és nőiesség szimbóluma

A divattörténelem talán egyik leghíresebb ikonja Coco Chanel volt. Méltán elhíresült mondatával, mely szerint „a divat változik, a stílus örök”, a mai napig nem vitatkozhatunk. A francia divattervezőt munkássága alatt komolyan megihlette a csipke.

Borsos Renáta

Forrás: pixabay.com

A finomságot és nőiességet kifejező anyagról így vallott: „Úgy vélem, a csipke a valaha készült egyik legszebb utánzata a természet fantáziájának; a csipke mindig felidézi számomra azokat az egyedülálló tervezéseket, melyeknél a fák ágai és levelei hímezik az égboltot, és nem hiszem, hogy az emberi lélek bármely találmánya kecsesebb vagy pontosabb eredetű lehetne.”

Valójában az örök körforgásban létező divat ismételten visszanyúl meghatározó korszakokhoz. Teszi mindezt az aktuális jelen megfűszerezésével alakítva. A női divatban az örök darabok, amelyek viszont soha nem adják át a stafétabotot, a csipkeruhák, csipkeblúzok, csipkeszoknyák és csipkés fehérneműk. Szépségük és népszerűségük időtlen. A vintage stílus térhódításának köszönhetően pedig sokszorosan a figyelem fókuszában állnak. A csipke esetében az alábéleléssel lehet eltérő hatásokat elérni. A finom lelkületű, romantikus, a nőiességükkel abszolút tisztában lévő hölgyek gardróbjából biztosan nem hiányozhatnak ezek a ruhaköltemények.

A finom lelkületű, romantikus hölgyek ruhatárából nem hiányozhat a csipke
Fotó: Borsos Renáta/Napló

A klasszikus fekete csipke­betétes koktélruhának már, mondhatni, örök helye van a gardróbban. S mivel a szebbik nem genetikailag úgy van kódolva, hogy boldogságra leljen a viselésében, kijelenthető: a csipkeruha azontúl, hogy mennyei, többletjelentéssel is bír.

Története van, emlékeket hordoz. S mivel a nők általában kíváncsi természetűek, és szeretik, ha az emlékek között elmélyülhetnek időnként, tesznek is azért, hogy ne árválkodjon a kis fekete egyedül a ruhásszekrényben. Ebben a kontextusban a változatosság gyönyörködtet kifejezés semmiképp sem megcáfolandó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában