A betegség nem korfüggő

2020.01.27. 11:00

Mellrákból gyógyulva – Pásztor Enikő tartott erőt adó előadást Tapolcán

Sokakat érintenek az egész országban a daganatos megbetegedések. Ezek közül is kiemelkedik a mellrák, amely rengeteg nő életét veszélyezteti.

Smidhoffer Eszter

A Telekom Veszprém – Tapolcai Szurkolói Csoport tagjai hagyományos „Tegyél, ne csak szurkolj!” jótékonysági akció­jukkal, idén a mellrák elleni küzdelem fontosságára hívják fel a figyelmet. Az ennek eredményeként elindított sorozat első állomása Pásztor Enikő motivációs előadása volt, aki a közelmúltban legyőzte a mellrákot és egy új, boldogabb emberként lépett ki a betegségből Anyja lánya – Áldás vagy pokol? Élet a mellrák után címmel tartott erőt adó előadást az egyetemi oktató a Városi moziban.

– Nagyon köszönöm, hogy egy ilyen közösség, mint a tapolcai szurkolók csapata, felkarolta ezt a kezdeményezést. Azt gondolom, hogy egy olyan ügyet képviselek, amelyhez nagyon jó, ha a sportot kötjük. Magamról annyit, hogy Sopronban élek, a Soproni Egyetem Pedagógiai Karán tanítok, a történetem körülbelül egy évvel ezelőtt kezdődött. Akkor kaptam kézhez a diagnózisomat. A mai előadással a legfontosabb célom, hogy egy olyan üzenettel térjen mindenki haza, hogy a ráktól nem kell megijedni, vannak utak, melyekkel életben lehet maradni – foglalta össze az est témáját Pásztor Enikő soproni pedagógus.

Kiderült, hogy Enikő genetikailag is veszélyeztetett volt, a mellrákot és petefészekrákot okozó génmutációt hordozza, mely nagymamájától, édesany­jától átöröklődött az ő szervezetébe is. Mivel a mellrákra utaló tipikus tünetek egyike sem szerepelt nála, amikor azt kérte az orvosaitól, hadd kerüljön be a genetikai programba, hogy szorosabb kontroll alatt lehessen, az orvosok elutasították.

Nagyjából egy éve, karácsony környékén egy tusolás alkalmával felfedezte, hogy valami megváltozott a testén. A mammográfiás vizsgálaton beigazolódott a daganat. Majd hosszú keresgélés után megtalálta a megfelelő orvosokat az Országos Onkológiai Intézetben. Az azonnali műtét helyett kezeléseken vett részt Enikő, ami megmentette az életét.

Ez a módszer a neoadjuváns kezelés, mely azt jelenti, hogy előbb kemoterápia, aztán kezelés következik. A kezelés hatékonyságának és az életmódváltozásnak hála egy év leforgása alatt bekövetkezett a remélt gyógyulás.

A kezelések hatékonyságát elősegítette homeopátiával, rendszeres testmozgással, a cukor kiiktatásával, zöldség és gyümölcs fogyasztásával és a negatív emberek elhagyásával. A gyógyuláshoz hozzájárult Enikő pozitív gondolkodása, rendkívüli élni akarása.

Az előadó hangsúlyozta a szűrővizsgálatok fontosságát, már fiatal kortól is, hisz a betegség nem korfüggő. Nagyon fontos a támogató közeg, a betegség időben való felismerése és a megfelelő szakember megtalálása. Nem elég egy orvost megkérdezni, legalább kettő, az adott területre specializálódott szakemberrel konzultáljon a beteg.

Az előadás végén Pupos Csaba, a Telekom Veszprém – Tapolcai Szurkolói Csoport tagja és az elhunyt szurkolótárs özvegye, Ihászné Zoboki Éva átadta Pásztor Enikőnek az Ihász József-emlékdíjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában