Fontos a gyep rendeltetése

2020.02.23. 07:00

Tudatosan válasszuk meg a fűmag fajtáját

Lassan tavaszodik, ideje eltervezni, hogy az üres területeken, kertekben hol legyen majd kert és hol pázsit. Mindegyik előkészítése időszerű, már beszerezhetjük a vetőmagokat.

Tóth B. Zsuzsa

Érdemes jó minőségű fűmagot vásárolni

Fotó: Shutterstock

A füvesítés előtt a fűmagkeverék kiválasztásánál tudnunk kell, hogy mi lesz majd a gyep rendeltetése. Kisgyerekek fognak rajta játszani, vagy inkább kamaszok fociznak, esetleg csupán napozásra használjuk a pázsitot és gyönyörködünk benne.

Érdemes jó minőségű fűmagot vásárolni
Fotó: Shutterstock

Sokféle gyepkeverék vetőmag kapható, ezek közül kell kiválasztanunk a célnak leginkább megfelelőt. Legtöbben a sport és a pázsit fűmagkeveréket választják, előbbi a taposást jobban bírja, strapabíróbb, utóbbi pedig élénkebb színű. A gyepen való játékhoz ugyancsak találunk megfelelő fűmagot. Annak pázsitja hamar használatba vehető, jól terhelhető és könnyen karbantartható. Minimális ápolást igényel csupán. Ma már speciális körülmények közé, száraz, vagy árnyékos területre ugyancsak választhatunk megfelelő magot.

Tartsuk szem előtt azonban, hogy nem célszerű a különféle fűféleségek magját összekeverni. Egy négyzetméternyi területre 30-35 gramm fűmagot ajánlatos elvetni, így kalkuláljunk a vásárlásnál. Az új fű telepítésénél nagyon sokat számít az egy négyzetméterre jutó csírák száma. Minél több mag hajt ki, annál dúsabb lesz a pázsitunk. A legjobb, ha a csíraszám százezer mag négyzetméterenként.

Érdemes minőségi fűmagot vásárolni, különben ritkább lesz a gyepünk, hiába öntözzük, trágyázzuk és nyírjuk majd megfelelően, az sem segít. Az elvetett fűmagot sekélyen keverjük a talajba, mert a felszínen nem csírázik ki, és a madarak is sokat megesznek belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában