Tábor égboltvizsgálattal

2020.03.24. 11:00

Legóból építették meg az Űrbatyu felbocsátásának makettjét

Legóból készítette el az Űrbatyu–l felbocsátásának makettjét Ivanics Ferenc, a Bakonyi Csillagászati Egyesület elnöke. A tavaly július 20-án, a Holdra szállás 50. évfordulóján felbocsátott szerkezet több mint 26 ezer méter magasságig jutott.

Tisler Anna

Legóból készült el az Űrbatyu–l felbocsátásának a makettje

Forrás: Bakonyi Csillagászati Egyesület

Az alig két kilogrammos dobozt, amelyben helymeghatározó, kamerák, különféle mérőműszerek voltak, héliummal töltött ballon repítette a magasba. Az Űrbatyu–II helyszínére szavazást írtak ki, amelynek nyertese Várpalota lett. Az egyesület tagjai remélik, hogy a május másodikára tervezett indítást nem kell a vírushelyzet miatt elhalasztaniuk.

Legóból készült el az Űrbatyu–l felbocsátásának a makettje
Fotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület

Ivanics Ferenctől megtudtuk, hogy havi rendszerességgel tartott ismeretterjesztő előadásaik szervezése mellett a gyerekekkel szeretnék megkedveltetni az űrkutatást. Lego-marsjáró szakkört szerveztek számukra, ahol a megépített robotok programozásával is megismerkedhettek. Nyáron tábort szerveznek az érdeklődőknek kirándulással, előadásokkal és éjszakai távcsöves égboltvizsgálattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában