mikor, mit mossunk?

2020.04.13. 07:00

A személyes higiéniának része a mosás

Jelenleg a világ minden táján fokozott figyelem irányul a megfelelő személyes higiénia fontosságára, az alapvető szabályok betartására. Ebben az időszakban célszerű átgondolnunk és újraterveznünk a ruhákkal és otthoni textíliákkal kapcsolatos tisztítási szokásainkat is, tanácsolják a hozzáértők.

Borsos Renáta

A gyakori és alapos kézmosás minden eddiginél fontosabb szerepet kapott a mindennapjainkban, így figyelnünk kell arra, hogy a megszokottnál jóval sűrűbben cseréljük és mossuk a kéztörlésre szolgáló törölközőinket is. Egy mikrobiológus szerint a kórokozók távol tartása érdekében a törölközőket érdemes már három használat után, az ágyneműket pedig hetente kimosni.

Egy kétszemélyes háztartásban is szükség lehet a kéztörlők akár napi többszöri cseréjére. Az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) ajánlása szerint érdemes betartanunk pár egyszerű szabályt a mosással kapcsolatban, különösen akkor, ha a háztartásunkban valaki lebetegszik.

Fontos, hogy ne rázogassuk a szennyeskosarat, mert ezzel a felgyülemlett kórokozókat könnyebben a levegőbe juttathatjuk. Érdemes mosáskor is eldobható kesztyűt használnunk.

A ruhákat az anyaguknak megfelelő legmagasabb hőmérsékleten mossuk, és figyeljünk rá, hogy megszáradjanak. Mosás után érdemes fertőtleníteni a szennyeskosarat is, majd alaposan kezet mosni. Egészségünk védelmében sokat tehetünk a biztonságunkért, ha az utcán, tömegközlekedési járművön használt ruhánkat hazaérve azonnal lecseréljük, és amint lehet, kimossuk. Mindemellett érdemes ebben az időszakban gyakrabban tisztítani a viselt ruhadarabjainkat is.

Amennyiben szeretnénk a sterilitást a leghatékonyabban végezni, célszerű egy gőzfunkcióval ellátott mosógép mellett letenni a voksunkat, ha éppen úgy döntünk, beinvesztálunk egyet. Ám amíg ez a művelet késik, addig a hagyományos vasalással is sokat tehetünk a ruhák, textilek fertőtlenítéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában