A tapolcai pszichológus szerint sokat segít, ha minél hasznosabban töltjük a kényszerpihenőt

A koronavírus terjedése miatt az egész korábbi életformánk felborul, hiszen amellett, hogy félünk a vírusfertőzéstől és aggódunk szeretteinkért, megváltozik a napi rutinunk, munkavégzésünk, kapcsolattartási módjaink, sőt, a teljes életvezetésünk.

Tóth B. Zsuzsa

Györkös Vivien pszichológus szerint az izoláció egyeseknél kiválthat frusztrációt, depressziót, dühöt, sőt, akár agressziót is. Különböző módszerekkel azonban mi magunk is enyhíthetjük saját negatív érzelmeinket Fotó: egészségközpont

A tapolcai Lelki Egészségfejlesztési Központ pszichológusa, Györkös Vivien arról adott tájékoztatást lapunknak, hogy ebben a váratlan, rendkívüli helyzetben új szokásokat kell kialakítanunk.

– Mindemellett sokunknak egzisztenciális nehézségekkel is meg kell birkóznunk. Egyébként a jelen szituáció­ban kialakult szorongás és kiszolgáltatottságérzés teljesen természetes a mentálisan egészséges embereknél is. Viszont oda kell figyelnünk arra, hogy ezek az érzések ne hatalmasodjanak el rajtunk túlságosan. Az izoláció egyeseknél kiválthat frusztrációt, depressziót, dühöt, sőt, akár agressziót is.

Különböző módszerekkel azonban mi magunk is enyhíthetjük saját negatív érzelmeinket. Azért, hogy elkerüljük a szétesést, fontos például az, hogy strukturáljuk az időnket, tartsuk meg a korábbi napi rutinunkat. Tehát a felkelés, a munka, a tanulás, az étkezések, illetve a tisztálkodás és a lefekvés időpontjait. Ez természetesen az iskolások és a kisebb gyermekek esetében is nagyon fontos. Ha már ilyen helyzetbe kerültünk, igyekezzünk hasznosan eltölteni a kényszerpihenőt.

Végezzük el a ház körüli azon teendőket, melyeket már régóta halogatunk. Szakítsunk időt a hobbijainkra, engedjük meg magunknak azt is, hogy feltöltődjünk, pihenjünk. Most lehetőségünk nyílik több időt eltölteni a családunkkal, szeretteinkkel, és mivel a család az egyik legfontosabb érzelmi és szociális háló, védettséget nyújt pszichológiai szempontból is.

Az összezártság nagyfokú alkalmazkodást is kíván minden családtag részéről, ezért legyünk türelmesek egymással. Fontos, hogy a gyerekekkel a megértési szintjükhöz igazodva beszélgessünk a témáról, és ne keltsünk szorongást bennük. A barátainkkal, ismerőseinkkel való kapcsolattartásra lehetőséget nyújt a telefon és az internet. Beszélgessünk velük, támogassuk egymást a nehéz időkben – tanácsolja a pszichológus.

Györkös Vivien pszichológus szerint az izoláció egyeseknél kiválthat frusztrációt, depressziót, dühöt, sőt, akár agressziót is. Különböző módszerekkel azonban mi magunk is enyhíthetjük saját negatív érzelmeinket Fotó: egészségközpont

A tapolcai Lelki Egészségfejlesztési Központban telefonos (06-30-178-9608) és online (e-mail: [email protected], skype: LEK Tapolca) segítséget, ingyenes pszichológiai tanácsadást nyújtanak a szakemberek azoknak, akik úgy érzik, hogy túlságosan elhatalmasodtak rajtuk a negatív érzések, vagy csak szívesen beszélgetnének egy szakemberrel a kialakult helyzetben.

A központ minden hétköznap 8-tól 16 óráig tart nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában