2020.04.22. 12:09
Egészséges palacsinta? Létezik!
Minden csak attól függ, milyen alapanyagokat használsz. Tippek-ötletek, amelyekkel egészségesebbé tehető a palacsinta, akár a tésztáját, akár a tölteléket tekintve.
Az eredeti palacsintatészta ugyebár liszt, tojás, víz és tej kombinációja, meg persze jön bele kevés cukor is. A “bűnözés” már itt elkezdődik, de aztán a töltelék az, ami rátesz még egy lapáttal. Nálatok mi a nagy kedvenc? A kakaós palacsinta vagy a lekváros palacsinta az, amiért rajong a család? Jó hír, hogy ezeket is el lehet készíteni egészségesebb változatban.
Na, de kezdjük az elején, a tésztánál. Próbáljátok ki a zabpalacsintát, ami fehér liszt helyett zabpehely lisztből készül, így akár a gluténmentes étrendbe is beilleszthető.
Cukor helyett használhattok egyéb édesítőszereket a tésztába, mint a xilit vagy a stevia.
De a házi lekvár “mentes” változatához is jól jöhetnek ezek az édesítők.
A legegyszerűbb házi lekvár recept, amit akár hozzáadott cukor nélkül is készíthetsz, friss gyümölcs turmixolva, amibe chia magot teszel. Hagyd állni pár órát, így a chia mag kocsonyássá teszi a gyümölcspépet.
A kakaós palacsinta is lehet cukorcsökkentett, elég, ha cukorcsökkentett kakaót szórtok rá.
A friss gyümölcsnek nincs párja, ezért érdemes a palacsintát minél több friss gyümölccsel díszíteni, így a vitaminpótlásról is gondoskodtok.
Egészséges palacsinta recept, azaz zabpalacsinta, ahogy mi szeretjük
Zabpalacsinta friss gyümölcsökkel
Hozzávalók (10db)
200 g darált zabpehely
2 tojás
2 dl tej
kb. 3 dl víz
1 teáskanál cukor, vagy xilit
kevés olaj a serpenyő kenéséhez