hirdetés

2020.04.22. 12:09

Egészséges palacsinta? Létezik!

Minden csak attól függ, milyen alapanyagokat használsz. Tippek-ötletek, amelyekkel egészségesebbé tehető a palacsinta, akár a tésztáját, akár a tölteléket tekintve.

Az eredeti palacsintatészta ugyebár liszt, tojás, víz és tej kombinációja, meg persze jön bele kevés cukor is. A “bűnözés” már itt elkezdődik, de aztán a töltelék az, ami rátesz még egy lapáttal. Nálatok mi a nagy kedvenc? A kakaós palacsinta vagy a lekváros palacsinta az, amiért rajong a család? Jó hír, hogy ezeket is el lehet készíteni egészségesebb változatban.

Na, de kezdjük az elején, a tésztánál. Próbáljátok ki a zabpalacsintát, ami fehér liszt helyett zabpehely lisztből készül, így akár a gluténmentes étrendbe is beilleszthető.

Cukor helyett használhattok egyéb édesítőszereket a tésztába, mint a xilit vagy a stevia.

De a házi lekvár “mentes” változatához is jól jöhetnek ezek az édesítők.

A legegyszerűbb házi lekvár recept, amit akár hozzáadott cukor nélkül is készíthetsz, friss gyümölcs turmixolva, amibe chia magot teszel. Hagyd állni pár órát, így a chia mag kocsonyássá teszi a gyümölcspépet.

A kakaós palacsinta is lehet cukorcsökkentett, elég, ha cukorcsökkentett kakaót szórtok rá.

A friss gyümölcsnek nincs párja, ezért érdemes a palacsintát minél több friss gyümölccsel díszíteni, így a vitaminpótlásról is gondoskodtok.

Egészséges palacsinta recept, azaz zabpalacsinta, ahogy mi szeretjük

Zabpalacsinta friss gyümölcsökkel

Hozzávalók (10db)

200 g darált zabpehely

2 tojás

2 dl tej

kb. 3 dl víz

1 teáskanál cukor, vagy xilit

kevés olaj a serpenyő kenéséhez

  • A hozzávalókat keverd össze és hagyd állni kb. 15 percig.
  • Forró palacsintasütőbe önts egy csepp olajat, majd kanalazz bele egy adag tésztát. A zabpalacsinta tésztája kicsit vastagabb lesz, mint a hagyományos palacsintáé, és nem tesz neki jót, ha sülés közben piszkálod. Kis lángon süsd, és várd meg, míg a széle elkezd barnulni, és a tészta elválik a serpenyőtől. Ekkor lehet megfordítani.
  • Fogyaszd friss gyümölcsökkel, esetleg házi gyümölcsös túrókrémmel.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában