Bevagonírozva hadapródruhában

2020.04.28. 11:00

Háború, család, hazatérés: emlékek a 90 éves zirci Várszegi Ferencnétől

A tervezett meghitt, nagy családi ebéd, torta, virág, ölelés helyett karanténból karanténba küldött videóhívás helyettesítette a személyes köszöntést. A kilencvenedik évét betöltő Várszegi Ferencnét vele élő lánya és veje köszöntötte most, a nagy családi ünneplést későbbre halasztották.

Müller Anikó Hanga

Marika néni emlékidézés közben

Fotó: Müller Anikó Hanga/Napló

Marika néni a Fitos család hatodik gyermekeként, öt bátyja után született Soltvadkerten. Mondták is neki a fiúk, cukrospikszisben él, ő a legkisebb, és még lány is.

– Anyai részről jómódú volt a család, de nagyapám elpereskedte a vagyont, ezért szegény családba születtem. Szüleim egyszerű emberek voltak, apám árendás szőlőműves. Szerettem tanulni, nem volt kötelező a 7–8. osztály, de én elvégeztem. Úgy volt, hogy majd Imre bátyám taníttat tovább, aki Nagyváradon, a Hadapród Iskolánál szolgált. Nyaranta meglátogattam őket, boldog békeidők voltak, Körös-parti séták, cukrászdák, színház.

Megsárgult gyermekkori fotó

Tizenhárom évesen Nagyváradon megtapasztalta a háború borzalmait. A bombázások elől egy közeli faluba menekítették ki vele együtt bátyja feleségét, négy hónapos kislányát.

– Embertelen körülmények között éltünk, láttuk, vitték a társzekereken a halottakat. Bátyámnak jött a parancs, mennie kellett, bevagoníroztak bennünket, én elszakadtam tőlük, kislányként egyedül voltam idegenek mellett a vasúti kocsiban. Egy hetet összevissza tologattak bennünket a front függvényében, borzalmak tanúi voltunk, emberi cafatok, végtagok lógtak a fákon.

Szerelvényük éjszaka robogott végig szülőfaluján, leszállni nem tudott. Párkány körül, éjszakai elcsendesedés előtt óriási recsegést érzékeltek, német sebesültszállító vonattal ütköztek. A vagonok harmonikaszerűen összenyomódtak, sokan meghaltak, a halottakat a vasúti töltés oldalába temették el. A Hadapród Iskola sebesült lovai fájdalmasan nyerítettek az éjszakában. Celldömölkre érve bombázás kezdődött

– Rohantam én is le a vonatról, be egy sűrű akácosba, a tüskék agyonkarmoltak, felettünk a repülők le-lecsapva géppuskáztak, a dűlőútra csapódó golyózápor pora a lábamat érte, ahogy ott feküdtem. Sokan meghaltak. A vonaton maradt ruhákat átlyuggatták a golyók. A testem, az arcom véres, piszkos volt, hadapródruhát viseltem, a mozdony fáradtvizénél tudtunk csak mosakodni.

Marika néni emlékidézés közben
Fotó: Müller Anikó Hanga/Napló

Kőszeg, Sümeg következett, majd Németországba vitték őket. Mindenki kapott egy lepedőt, ha menekülni kellett, legyen mivel álcázni magukat a hóban. Laktanyában, majd családoknál laktak, de a németeknek is kifogyóban volt az élelmiszerkészletük, nem látták őket szívesen. 1946 őszén indultak hazafelé, előtte pár hónapig egy kis kolostorban kaptak helyet, ott volt Béres Ferenc is, esténként édes-bús magyar dalokat énekeltek.

– Rettentően féltünk, hogy gázzal telt alagútba terelnek minket, az Alpokon áthaladva az alagutakban egy kispap imádkozott, mi fohászkodtunk, édes Istenem, kikerülünk-e élve.

Pesten nagy szegénység volt, egy kispesti ruhagyárban kaptam munkát, még sztahanovista is lettem, mert annak fejében továbbtanulást ígértek. Nagykőrösön érettségiztem, itt ismertem meg a férjemet. Másfél évig jártam az agrártudományi egyetemre, majd testvérem egy tanárismerőse javaslatára egészségügyi okokra hivatkozva abbahagytam, tudva, kirúgnak, ha megtudják „nyugatosságomat”, aminek hatását úgyis sokáig éreztem, a háború átka volt ez is, sok ember életét tönkretette.

Marika néni a férjével

Férje erdészként Zircen kapott állást, ott telepedtek le 1955-ben. Négy gyermekük született, életét beárnyékolja legidősebb lánya tragikus autóbalesete, aki tizennyolc évesen vesztette életét. Férje tíz évvel ezelőtt ment el. Marika néni közel húsz éven át gyámügyesként dolgozott Zircen.

Zircen alapítottak családot, négy gyermekük született, a férje ott volt erdész

– Sokat gondolkodom, hogy lehet egy embernek ennyi mindent kibírni, hogy élhettem túl kislányként a sok rettenetet. Hálát adok az Istennek, hogy gyermekeim, unokáim ezt csak hallomásból tudják. A Jóisten életem utolsó éveire nyugalmat, békességet, boldogságot adott, hogy tudjak örülni szép, szerető családomnak, ez feledteti velem a sok félelmet, fájdalmat, ami még lám, most is előjön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában