Közben még szedhetjük a medvehagymát

2020.04.27. 16:00

Horváth Kata: Mentálisan is felfrissülhetünk egy erdei séta során

Horváth Kata gyulakeszi kistermelő, élelmiszeripari technikus azt ajánlja, hogy ha lehetőségünk van rá, mielőbb menjünk ki szűk családi körben az erdőbe, ahol senki sem jár, és lélegezzünk mélyeket orron keresztül, hogy tisztítsuk a tüdőnket.

Tóth B. Zsuzsa

A levegőt szájon át fújjuk ki. Az erdőben mentálisan is felfrissülünk, és jó, ha a sok otthon ülést felváltjuk egy kis mozgással. Vigyük magunkkal a gyerekeket, böngésszük a növényeket, az állatokat, beszélgessünk, legyünk együtt, töltsük hasznosan az időt. Közben még szedhetjük a medvehagymát, amely vírusölő hatású. Emellett nagyon sokoldalúan felhasználható, jól eltartható akár a következő tavaszig is.

– A gyerekekkel otthon kirámolhatjuk a konyhaszekrényt, rendet rakhatunk a fűszerek, a teafüvek között. A fűszerekből keverékeket is készíthetünk, például a bazsalikom az oregánóval, a csilivel remek összeállítás, és tengeri sóba téve lezárt üvegben tárolhatjuk mint fűszersót. A teafüvekből főzzünk teákat, a vírus elleni védekezés egyik módja, hogy gyakran kortyoljunk meleg italt, levest. De a kertben hajt már a menta, abból is készülhet tea, amely a gyomornak szintén jó. A levendula nyugtató hatású ezekben a stresszes időkben, és jobb kedvre derít, felidézheti a nyaralás emlékeit, továbbá antibakteriális hatása van – mondja Kata.

Hozzáteszi, hogy az immunrendszert erősíthetjük ugyan a gyógy- és a fűszernövényekkel, azonban a vírust nem tudjuk megölni azokkal. Nagyon fontos most a folyamatos folyadékbevitel. Legyen ott a szemünk előtt egy kancsóban a tea, és így nem felejtjük el, hogy gyakran kell innunk. Fogyasszunk hagymaféléket nyersen, vagy készítsük el teá­nak. Ne forró, de meleg, 80-90 fokos vízzel forrázzuk le, lefedve hagyjuk állni fél órát. Mézzel és citrommal ízesítsük. A hagyma már a pucolása során is tisztítja a levegőt, ez ugyancsak lényeges most. Fogyasszunk néha csípős ételt is, a gyomornak jót tesz, tisztítja a nyálkahártyát.

– Ha medvehagymát szedünk, néhány hétig még biztosan nem kell attól tartani, hogy összekeverjük a gyöngyvirággal, mert az később hajt ki. Ha mégis kételkednénk benne, tudnunk kell, hogy a medvehagyma levele összedörzsölve erősen fokhagymás illatú, míg a gyöngyvirágé nem. Más a tenyészterületük is, a gyöngyvirág a naposabb helyet, a medvehagyma az árnyékosabbat szereti. De vigyázzunk, a hagymáját ne szedjük ki, az tilos! Egy tőről ne törjünk le minden levelet, hogy a növény tovább tudjon hajtani. Használjunk ollót vagy kisebb kést, de kézzel is könnyen szedhető, csak ne tépjük, hanem törjük le a leveleit. A szabályok szerint egy személy egy nap nem szedhet többet két kilogrammnál. Virágzás előtt szedjük, mert azt követően a növény hatóanyag-tartalma már a virágba koncentrálódik. Gyűjtsük papírzacskóba vagy kosárba, nejlonban hamar befülled. A séta során ne tévedjünk magánterületre, vagy egyeztessünk a tulajdonossal. Amennyiben erdészethez tartozó erdőkben kistermelőként szedünk vadon termő növényt, az illetékes erdőgazdaságtól gyűjtési engedélyt kell kérnünk. Ha valaki a piaci árustól vásárol medvehagymát, akkor is kérje az engedélyt, ugyanis amennyiben a kistermelő termékébe netán belekerül olyan valami, ami mérgezést okoz, vissza lehet keresni, hogy ki szedte, hol és mikor.

Horváth Kata élelmiszeripari technikusként és kistermelőként jól tudja, hogy ilyenkor mit érdemes fogyasztani, milyen módon tudjuk tartósítani például a medvehagymát

A medvehagyma leveleit otthon folyó víz alatt mossuk meg, majd szárítsuk. Amennyiben olajjal keverve tesszük el, különösen fontos, hogy teljesen száraz legyen a levél. Az epe- és gyomorbántalmakkal küzdők óvatosan fogyasszák, puffaszthatja őket.

A medvehagymának vírus­ölő hatása van, mint a hagymáknak egyébként is. Erősíti az immunrendszert, de fogyasszuk frissen, mert akkor a legerősebb a hatóanyag-tartalma. Hűtőszekrényben jól lezárva eláll pár napig, hosszabb ideig pedig összeaprítva vagy darálva.

Jól lezártan fagyaszthatjuk, vagy eltehetjük hidegen sajtolt olajjal, zúzott magvakkal pesztóként. Év végéig el tudjuk tenni befőttesüvegben, a hagymát légmentesen belenyomkodva, öt-hat százalék só hozzáadásával, kis olajjal a tetején, tartósítószer nélkül – tanácsolja a szakértő.

Minden olyan ételbe jó a medvehagyma, amelybe egyébként fokhagymát teszünk, használhatjuk bátran. Keverhetjük a szintén vírusölő hatású tormába, jó párost alkotnak, és vad- vagy füstölt húsokhoz, de bárány vagy nyúl mellé besamelmártást készítve remek szószt adhatunk az asztalra. Keverhetjük aprítva rántottába, húsételekhez ízesítőként, használhatjuk burgonyapüré, párolt rizs ízesítésére. De ne főzzük túl, hogy a hatóanyagok benne maradjanak. A fűszervajhoz a kissé megolvasztott vajba keverjük a darált hagymát. Ha megdermed, kenhető, vagy hús alá tehető sütés előtt. Krémsajtba is keverhetjük vagy frissen fogyasztva vajas kenyérre tegyük.

A pesztó készítéshez daráljunk le olajos magvakat, tökmagot, napraforgót, diót, mandulát, majd keverjük össze hidegen sajtolt olajjal és a darált medvehagymával. Kenyérre kenhetjük, vagy tejszínnel felengedve, besamelmártásnak elkészítve kifőtt tésztára is önthetjük. Krémleveseket, rakott zöldségeket szintén ízesíthetünk medvehagymával, és tehetjük pogácsába is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában