egészséges mosoly

2020.04.26. 07:00

Jó tanácsok fogápoláshoz

Egy szép mosoly az egészséges és ápolt fogaktól ragyog igazán. A megfelelő szájhigiéniára fordított tevékenységünk a napi rituálénk része, de, hogy mindezt megfelelően tesszük-e, arra a szakemberek tudják a pontos választ. A fogorvosok sokszor hangsúlyozzák, hogy nem az a lényeg, hogy minél erősebben, hanem a megfelelő technika szerint kellő odafigyeléssel, legalább három-négy percig mossuk a fogainkat.

Borsos Renáta

Forrás: Shutterstock

Az időráfordítás eltérő panaszok esetén nőhet is. A több helyes technika közül a fogorvosok többsége a tisztításnál a körkörös mozgatást preferálja. A fogszuvasodás kialakulására az öröklődés, a táplálkozás, a tisztítási rutin és a fogkefe egyaránt befolyással van. Az édességfogyasztás okozta szuvasodás megelőzhető a szakember szerint, csupán arra kell odafigyelni, hogy a cukros bevonat ne maradjon sokáig a szájban és a fogazaton. A napi kétszeri fogmosás helyes technikájának alkalmazásával és az egészséges táplálkozással megelőzhetjük a szuvasodást.

A kialakult gyakori problémák sikeres kezeléséért pedig magunk is tehetünk, természetesen szakemberrel konzultálva. Az ínyvérzés kezelésénél fontos a megfelelő fogkefe kiválasztása. Amennyiben korábban közepes vagy erős fogkefét használt az érintett, akkor átmenetileg lecserélheti egy puhább fogkefére, de attól a tisztítás intenzitásának még ugyanolyannak kell lennie. A fog azért vérzik tisztítás közben, mert az íny gyulladt, viszont az állapotot megszüntetni csak úgy lehet, ha eltávolítja az illető a lepedéket a fogairól.

Fontos a megfelelő szájhigiénia
Fotó: pixabay.com

A nagyon hideg vízzel történő fogmosás nem tanácsos abból a szempontból, hogy fogzománcrepedéseket okozhat. Amennyiben odafigyelünk a megfelelő szájápolás általános szabályaira, a fogszakorvos tanácsaira, fogaink egészségesebbek lesznek és bátran mosolyoghatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában