Óvatosan menjünk levegőre a gyerekkel!

A kijárási korlátozás miatt még inkább tanácstalanok lehetnek a kisgyermekes szülők, ha a napi sétára vagy az orvoshoz indulnának. Sövényházi Ilona gyermekorvos nyilatkozott lapunknak arról, hogy mit tanácsol számukra, és milyen szabályok vonatkoznak rájuk.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: shutterstock

Tavasz van, jó idő, szükség van friss levegőre, ki kell vinni a gyerekeket, de maszkban. Ma már a gyerekek részére is készülnek maszkok. A szülő sétáljon velük a tóparton, ligetben, de lehetőleg egyszerre legfeljebb két gyermeket vigyen sétálni, és csak a saját háztartásában élőket. A szomszéd gyerekeket ne vigye magával, és a szomszédba se engedje át játszani őket – mondta a doktornő. Azt tanácsolta, hogy séta közben senkivel ne kerüljenek közeli kapcsolatba, tartsák a két méter távolságot mindenkitől. Amint hazaérnek, már az ajtóban váltsanak ruhát, cipőt, mossanak, fertőtlenítsenek kezet, babakocsit.

Otthon a kéztörlőket kétnaponta mossák ki 60 fokos vízben, és ilyen hőmérsékleten mossák a ruhákat is. Ajánlott most az ágynemű gyakoribb mosása, a lakás rendszeres szellőztetése. Gyakrabban zuhanyozzunk és mossunk hajat, mindezek nem csak a kisgyermekes családokra vonatkoznak.

A gyermekorvos ajánlja, hogy a szülők vigyék ki picinyeiket sétálni, levegőzni, de körültekintően járjanak el Fotó: Shutterstock

– Ami a gyermekorvosi rendelést illeti, ide előzetesen be kell jelentkezni telefonon, időpontra érkeznek a betegek. Amennyiben csak gyógyszert kell felírni, azt megoldja az asszisztens. Sajnos mi nem tudunk e-receptet felírni, a rendszer nem veszi át, be kell jönni azt felíratni. Kontrollra csak akkor küldünk valakit, ha az feltétlenül szükséges és sürgős. Annak időpontját mi egyeztetjük, utánajárunk, hogy tudja-e fogadni a kórház a beteget, és hogy mikor menjen. A leleteket, kórházi zárójelentéseket online kapjuk meg, nem kell azokért utazniuk a szülőknek. A tanácsadás a betegrendeléstől elkülönül időben és a hely tekintetében szintén. A váróban egyszerre csak egy beteg lehet, de mostanában kicsi a forgalom, az influenzajárvány elmúlt. Amellett így, hogy otthon vannak a gyerekek, sok más egyéb betegség sem terjed úgy, mint különben. Az oltásokat beadjuk, de körültekintéssel. Például, ha külföldről jön haza a szülő, két héten belül nem oltjuk be a gyermekét, erre odafigyelnek a védőnők. Egyébként a szülőket telefonon mindenben segítjük. Csak indokolt esetben kell bejönniük a rendelőbe, ha nincs nagyobb baj, megoldjuk anélkül – mondta el lapunknak a doktornő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában