kert

2020.05.24. 07:00

A jól ismert, népszerű leander három titka

Veszprém Népszerű növényünk a leander, amelyet ilyenkor, a fagyok elmúltával már kivihetünk a teraszra, erkélyre, sőt, akár le is áshatjuk cserepével együtt a talajba.

Tóth B. Zsuzsa

A leander sok víz, tápanyag és fény hatására gyönyörűen virágzik majd nyáron

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A leander számára három dolog elengedhetetlen. A sok víz és tápanyag mellett a napfényre van nagy szüksége ahhoz, hogy gyönyörűen virágozzon. Tápanyagot rendszeresen kíván, nagyon jó számára minden, ami magas káliumtartalmú, akár a műtrágya is.

Fénykedvelő növény, a hőséget ugyancsak nagyon jól tűri. Ha lakásba tesszük, érdemes déli fekvésű ablakot választanunk, először azonban inkább félárnyékos helyre tegyük, hogy fokozatosan szokjon hozzá a napsütéshez. Mivel nagyon szereti a napot és a meleget, ezért egy hónap szoktatás után már tegyük át egy olyan helyre, ahol reggeltől estig kap napfényt.

Nyáron naponta kétszer öntözzük és időnként megpermetezhetjük a növényt. A dús ágakat és a bő virágzást alapos metszés után remélhetjük. Az előző évi hajtásokon virágzik. A metszéssel egyben formáljuk is növényt.

Ha a gyengébb, nyúlánkabb ágakat visszavágjuk, egy helyett három hajt majd ki. Legjobb augusztusban visszavágni, így a következő évben virágozni fog és a levágott ágakból a hajtásokat meg lehet gyökereztetni.

A leander sok víz, tápanyag és fény hatására gyönyörűen virágzik majd nyáron
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Legjobb, ha már virágzó ágvégről vágunk le hajtást, de ferdén, mert így könnyebben gyökeresedik majd. Ezután rakjuk egy befőttesüvegbe, amelybe töltsünk vizet. Azt érdemes néhány naponta cserélnünk, és az üveget mindig jó meleg helyre tegyük. Egy-két hónap alatt, nejlontasakkal letakarva már elég dús gyökérzetet növeszt, és földbe ültethetjük.

Télen hideg, nagyjából öt fokos helyen, például verandán, vagy fűtetlen garázsban tartsuk, keveset öntözzük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában