A kistelepüléseken élők jelentősen boldogabbak a városiaknál

2020.05.28. 17:30

Veszprém megye az ország legboldogabb megyéje

A Veszprém megyében lakók jóllétszintátlaga a legmagasabb az országban egy felmérés szerint. A megyeszékhelyen érdeklődtünk, ki mennyire érzi boldognak magát.

Juhász-Léhi István, Laskovics Márió

20200526 Veszprém Kutatások szerint Veszprém megyében a legboldogabbak az emberek Magyarországon. A Dobos család Veszprém közelébven, Márton, Anna és Rozina) Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és pszichológiai karának Pozitív pszichológia kutatócsoportja a Jobb Veled a Világ Alapítvány támogatásával a boldogság világnapjára (március 20.) a tavaly április és idén március 10. közötti időszakban végzett internetes vizsgálatai alapján ismét elkészítette Magyarország boldogságtérképét, amiről leolvasható, hogy mely régiókban és megyékben milyen mértékben tartják boldognak magukat az emberek.

A 2019–2020-as térkép megrajzolásánál a 2016-os, a 2017-es és a 2018-as vizsgálatok során már alkalmazott szabványosított, hiteles kérdőívekkel mérték fel a magyar lakosság jóllétszintjét, mentális egészségét és pszichológiai immunitását. A kutatás honlapján többek között beszámolnak róla, hogy a vizsgálatban közel nyolcezren, 17–92 éves férfiak és nők vettek részt 962 településről. A felmérés kiterjedt az élettel való elégedettség, az érzelmi, pszichológiai, szociális és spirituális jóllét-, illetve a mentális egészségi szint megállapítására, valamint a karaktererősségek vizsgálatára.

A felmérés szerint 2019-ben és 2020-ban a közép-dunántúliak vallották magukat a legboldogabbnak. Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Csongrád megyében jelentősen nőtt a lakosság jóllétszintje, és idén a Veszprém megyében élők jóllétszint­átlaga lett a legmagasabb. 2018-ban Veszprém megye az átlagon felül boldog hely jellemzést kapta.

A megyeszékhelyek közül a 2019–2020-as adatok alapján Székesfehérvár tekinthető a legboldogabb városnak, és Kaposvár áll a rangsor végén. A Budapesten élők boldogságszintje változatlanul a magyar lakossági átlag alatt van. A megyék jóllétszintrangsorát továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Somogy megye zárja. A felmérés és a 2016–2020-as adatok elemzése megerősítette azt is, hogy a nők a boldogság, a mentális egészség és a pszichológiai immunitás terén is jobban állnak, mint a férfiak. A kistelepüléseken élők jelentősen boldogabbak a városiaknál. Akik gazdagnak vagy jómódúnak vallják magukat, azok boldogabbak, és ugyancsak boldogabbak a több gyermeket nevelők, az iskolázottabbak és a házasságban élők.

Megjegyzik továbbá, hogy a World Happiness Report idei jelentése szerint Magyarországon nőtt a lakosság boldogságszintje, az országok rangsorában a 62. helyről az 53. helyre léptünk elő.

– Sok a turista és a vendég a megyében, csakúgy, mint a vendéglátósok. Az emberek nagyon szeretnek idejönni – nyilatkozta lapunknak Schmidt Anna, aki Budapestről érkezett Veszprémbe, és a Kossuth utcán szólítottuk meg. – Az itt élők nagyon kedvesek, érezhetően szeretnek itt élni, ami nem csoda, hiszen nagyon szép a környék – fűzte hozzá. Szerinte minden van a régióban: bobozni csakúgy mehetünk, mint túrázni, ráadásul itt van a Balaton. Úgy vélte, a boldogsághoz elengedhetetlen az egészség, a munkahely, a család, egy élhető ingatlan és a barátok.

Schmidt Anna
Fotó: Penovác Károly/Napló

– Szeretek Veszprémben élni! – ezt már Szabóné Kiss Veronika jelentette ki, aki tősgyökeres veszprémi. – Vannak hegyek, dombok, de gyönyörű a vár, az állatkert, azaz sok a látnivaló. Az pedig a csúcs, hogy közel van a Balaton. Nagyon jó helyen van Veszprém, mert közel van és könnyen megközelíthető Győr, Székesfehérvár és a főváros is – mondta a Naplónak Veronika, aki nem tudott negatívumot említeni a környékkel kapcsolatban. Úgy fogalmazott, biztos vannak szebb és jobb helyek, de nem menne innen sehová.

Szabóné Kiss Veronika
Fotó: Penovác Károly/Napló

– Évek óta kitűnőek a programok is a városban és a környéken. Igaz, most a járványhelyzet áthúzta ezt, de a nyár „normális” esetben mindig mozgalmas. Esetleg lehetne több esemény a belvárosban – jegyezte meg a veszprémi hölgy. Hozzátette: lehet, hogy aki az Alföldön él, annak más a szép, de a veszprémiek nem tudnak élni a hegyek-völgyek nélkül, habár az állandó szélről lemondana.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában