Személyes látogatások nélkül sem tétlenkedtek

2020.06.02. 22:02

Nemsokára ismét nyitva lesz a Pannonia Reformata Múzeum

Az újranyitásig háromdimenziós virtuális kiállítással várja az online látogatókat a református múzeum, mely a digitális kommunikáció fejlesztésére, fotótár kialakítására, valamint az ótemplom felújítására fordította az elmúlt hónapokat.

Laskovics Márió

Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető és Füstös Gáborné múzeumi munkatárs mutatja a háromdimenziós virtuális kiállítást

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Pannonia Reformata Múzeum és kávézója június 9-én újra megnyitja kapuit a közönség előtt. A járványidőszakban végzett tevékenységek kapcsán Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezetővel, gyűjteményi igazgató-helyettessel beszélgettünk.

Mint mondta, Lőrincz Zoltán A Miatyánk a kortárs magyar festészetben című kiállítását eredetileg húsvét előtt, a nagyhéten nyitották volna meg, ám a koronavírus-járvány miatt ez meghiúsult. Megvalósulását semmiképp sem szerették volna elengedni, hiszen a kialakult helyzetben külön küldetése lehet a vallásos tárlatnak és témájának, az imádság mondanivalójának.

Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető és Füstös Gáborné múzeumi munkatárs mutatja a háromdimenziós virtuális kiállítást Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A kiállítást, mely neves kortárs művészek alkotásain keresztül tolmácsolja a Miatyánk imát, egy különleges, háromdimenziós virtuális térbe helyeztük el, és az eredeti közel ötven helyett a képek egy töredéke látható benne. A tárlathoz a (Mistems Kft. által fejlesztett) MaxWhere 3D webböngészőt használtuk. Megtekintéséhez néhány technikai lépés szükséges, a honlapunkon megtalálhatók az utasítások. Ez körülbelül néhány percet vesz igénybe, mint egy múzeumi belépő megváltása – jegyezte meg.

Halászné Kapcsándi Szilvia felidézte, a veszélyhelyzetben a múzeum kávézója segítőszolgálatot indított. Az elején még nagyobb igényre számítottak, de csak az intézménnyel kapcsolatban álló néhány idős ember élt az egyfajta bizalmi alapot feltételező lehetőséggel.

– Viszonylag jól reagáltunk a helyzetre. Az erőforrásainkat mindenképp át kellett csoportosítanunk. A kávézó dolgozói például bekapcsolódtak a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei könyvtárának munkájába, a raktár rendbetételébe, takarításába. Illetve a könyvtárban is olyan munkafolyamatok indultak el, például könyvköltöztetés, amelyekre régóta nem jutott idő. A múzeumban digitalizáltuk a fotótárat, s bekerült a katalógusunkba. A digitális kommunikációban óriásit léptünk előre az elmúlt hónapokban. Az ótemplom esetében garanciális felújítási munkálatokat végzett el a kivitelező, ezek lezárultával tudunk megnyitni – fűzte hozzá.

Az ótemplom esetében garanciális felújítási munkálatokat végzett el a kivitelező, ezek lezárultával nyit újra a múzeum Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az újranyitás feltételeit tekintve a múzeum követi a minisztérium előírásait, miszerint augusztus 15-ig csoportos látogatókat nem fogadhatnak, múzeumpedagógiai foglalkozást nem tarthatnak, viszont a nyári táborokat megfelelő higiéniai szabályokkal igen. Végső döntés ezekről június 15-én várható. A múzeum látogatásakor a maszk viselése ajánlott, de nem kötelező, a másfél méteres védőtávolság betartása azonban az. A kiállító térben egy látogatónak tizenöt négyzetméternyi szabad területet kell hagyni.

Halászné Kapcsándi Szilvia előrevetítette, hogy a Musica Pannonica Reformata hangverseny-sorozatban Szabadi Vilmos hegedűművész mesterkurzusát tervezik megtartani kis létszámmal augusztus végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában