Vad természet és sarki fény

2020.06.03. 07:00

Svédországot a jóléti társadalom egyik mintaállamaként emlegetik

Manapság leginkább azzal kerül be a hírekbe Svédország, hogy szigorú, hivatalos korlátozások nélkül igyekszik túlesni a koronavírus-járványon. Azonban az észak-európai országról nemcsak ezen hírek kapcsán érdemes eszmét futtatni, hiszen számos látnivalóvalóval büszkélkedhetnek a svédek.

Korosa Titanilla

Stockholm arról is nevezetes, hogy itt adják át évente a Nobel-díjakat

Forrás: Pixabay

Az északi vidékeket egykor a vikingek járták, ők Odinhoz imádkoztak és hosszú hajóikkal eljutottak a Baltitól a Fekete-tengerig, Bizáncba, az angolszász királyságokba és Amerikába is. Egyik utódnépük, a svéd a 16. század közepétől független, és miután sorra nyerte háborúit a dánokkal, az oroszokkal, a lengyelekkel szemben, megszerezve a Baltikumot regionális nagyhatalommá vált. A svéd hegemónia ellen aztán a környező országok összefogtak, ez vezetett az 1700-ban kitört nagy északi háborúhoz, és ahhoz, hogy a svédek 1721-re elveszítették baltikumi birtokaikat és a nagyhatalmi pozíciójukat.

Stockholm arról is nevezetes, hogy itt adják át évente a Nobel-díjakat
Fotó: Pixabay

Svédország a 20. század első felében emelkedett a világ gazdaságilag legfejlettebb államai közé a csúcstechnológiát képviselő iparágaknak, a kereskedelemnek és a szolgáltatásoknak köszönhetően. A tízmilliós országot a jóléti társadalom egyik mintaállamaként is emlegetik. Olyan ismert márkákat tudhatnak magukénak, mint a Saab és a Volvo autók valamint IKEA bútorok, de svéd az ABBA zenekar is. Ami pedig a turizmust illeti, számos szép helyre ellátogathatunk. A Kosterhavet Nemzeti Park Norvégiával határos. Az ország első tengeri nemzeti parkjában mintegy hatezer tengeri faj található, valamint korallzátonyok, ami ezen az éghajlaton ritkaság.

A Szent Péter-templomot is érdemes felkeresni
Fotó: Korosa Titanilla

Svédország vallási központja Uppsala, ma Skandinávia legnagyobb katedrálisa áll itt, de már a pogány korban kultikus hely volt, a régi istenek tiszteletére. A fővárosban, Stockholmban számos múzeumban szívhatjuk magunkba a svéd hagyományokat és kultúrát, de a város arról is nevezetes, hogy itt adják át évente a Nobel-díjakat. Akik pedig az érintetlen természetet szeretnék felfedezni és kihívásra vágynak, vegyenek részt egy északi kiránduláson Lappföldön, ahol hangulatos turistaházakban foglalhatnak szállást, közben pedig a sarki fényt is megcsodálhatják.

Különleges látványt nyújtanak Malmö tengerparti házai
Fotó: Korosa Titanilla

Az ország harmadik legnagyobb városa a 13. században alapított Malmö. A település egyik nevezetessége a Malmöhus erődítmény, mely ma múzeumként látogatható. Az erőd megépítését a 15. század közepén a város növekedése kényszerítette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában