Mit mutat a mérleg?

2020.07.19. 07:00

A magyarok negyede meghízott a karantén ideje alatt

A koronavírus okozta félelem miatt bespájzoltak a magyarok tartós élelmiszerekből. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint az átlag magyar állampolgár egy kilót hízott a karantén alatt. Ez elsőre ugyan nem hangzik veszélyesnek, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az elhízás Magyarországon járványos méreteket öltött, Európában a legelhízottabb nemzet vagyunk, világszinten pedig a negyedik helyen állunk.

Tóth B. Zsuzsa

A karantén során többet ettünk, kevesebbet mozogtunk, így sokan felszedtek pár kilót. A szakemberek azt javasolják, hogy tartsuk magunkat az egészséges étkezési rutinhoz Fotó: Shutterstock

A Nébih nemrég számolt be nagyszabású felméréséről, melyet a koronavírus-járvány alatt végzett. A kutatásból kiderült, hogy a magyar háztartásokban átlagosan 36 kilogramm élelmiszer-tartalék halmozódott fel az elmúlt hetekben.

Az egyik legnagyobb magyar akadémiai felmérés szerint az elmúlt évtizedekben a túlsúlyosak és főleg az elhízottak aránya jelentősen megnőtt hazánkban. A férfiaknál a túlsúlyosak aránya 40 százalék, az elhízottaké 32 százalék, míg nőknél mindkét kategória közel 32 százalékos. Európában az első, a világon a negyedik legelhízottabb ország vagyunk. Többek között ezért sem mindegy, hogy a kamrát milyen élelmiszerekkel töltjük fel. A túlsúly és az elhízás drasztikusan megnöveli számos krónikus betegség kockázatát. Ilyen többek között a koszorúér-betegség, a stroke, a rosszindulatú daganatok kialakulása, a máj zsíros elfajulása, a fogamzóképességgel és terhességgel kapcsolatos problémák.

A Nébih kutatásából az is kiderül, hogy átlagosan egy kilót híztak a magyarok a járvány ideje alatt, azonban a megkérdezettek 24,1 százaléka számolt be hízásról, kilenc százalék pedig négy kilónál is többet hízott a veszélyhelyzet ideje alatt.

A legfontosabb kérdés, hogy a meglévő túlsúlyhoz adtunk-e még egyet hozzá, vagy normális testsúly esetén szaladt-e fel ez a kis extra. Ha előbbi, akkor sürgősen el kell kezdeni a túlsúly leadását és az egészséges testsúly elérését. Erre azért is szükség van, mert sokan emlegetik a járvány második hullámának eljövetelét, és érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy felkészültek legyünk, a lehető legegészségesebb testben és lélekben. Ugyanis nemcsak az életkor, de a túlsúly is kiemelt kockázati tényező a vírussal szembeni védekezés és a túlélési esélyek szempontjából.

Ha azonban normális tartományban van a testsúlyunk és így jött fel a pluszkiló, akkor arra kell figyelni, hogy az ezt eredményező életmódon minél hamarabb változtassunk, mert enélkül garantáltan a hízás útján fogunk tovább haladni, ráadásul egyre ütemesebben. Ha a szervezetünket tartósan túl­evéssel, mozgáshiánnyal terheljük, akkor az nyomot hagy az anyagcserénken is, ami akár odáig is vezethet, hogy nehezebben fogyunk és könnyebben hízunk.

A felmérés szerint minden tizedik ember többet tudott sportolni a karantén alatt, sőt, a kutatásban megkérdezettek 10,4 százaléka testsúlycsökkenésről számolt be. Jó lenne ebből minél többet átmenteni a boldog hétköznapokba is.

A karantén során többet ettünk, kevesebbet mozogtunk, így sokan felszedtek pár kilót. A szakemberek azt javasolják, hogy tartsuk magunkat az egészséges étkezési rutinhoz Fotó: Shutterstock

A korlátozások feloldásával lassan visszatér az élet a régi kerékvágásba, azonban a szakemberek azt javasolják, továbbra is ragaszkodjunk az egészséges étkezési rutinhoz. A helyes étkezés napi háromszori: reggeli, ebéd, vacsora. Az étkezések között minimum négy, maximum hat óra teljen el, kivéve persze az alvással töltött időt. Az étkezések közül az ebéd legyen a szénhidrátban is gazdagabb, legbőségesebb étkezés. Ahhoz azonban, hogy beinduljon a fogyás is, ki kell alakítani egy étrendet, mely során nincs zsírraktározás. Ehhez rendezni kell az anyagcserét, hogy az inzulinszint alacsonyabb szintre álljon be, a sejtek pedig az étkezések után jobban reagáljanak az inzulinra. Ezenfe­lül az étrend kialakításánál oda kell figyelni arra is, hogy mely alapanyagokból készülnek a fogások – érdemes kerülni a korábban felhalmozott fehér lisztet, tésztákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában