Nyugdíjasként is a szakmát népszerűsíti

2020.07.08. 16:00

Előadás a pápai takácsmesterség szövevényes múltjáról

Lőrincz Péter szövőszékkészítő és takácsmester, népi iparművész indíttatásáról, a textiles szakmáról és annak helyi vonatkozásairól beszélt a Várostörténeti Honismereti Kör tagjainak.

Laskovics Márió

A pápai Várostörténeti Honismereti Kör júliusi alkalmán Lőrincz Péter szövőszékkészítő és takácsmester, népi iparművész tartott előadást életéről, szakmája mibenlétéről, családi műhelyükről kedden a városi könyvtárban.

Lőrincz Péter szép, régi és új, részben saját szövésű textilszőttesektől körülvéve vágott bele előadásába. Mint mondta, beleszületett a kézművességbe. Édesapja úri szabó volt, édesanyja hímzett, varrt, az ősök közt volt továbbá szűcs, szabó és kesztyűs is. Utóbbi egyébként nem kesztyűket horgolt, hanem a melltartót és a fűzőt készítette méretre.

Lőrincz Péter szövőszékkészítő és takácsmester
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A tősgyökeres pápai szövőmester 1966-ban végzett a győri szövőipari szakiskolában. Megházasodott, gyerekei születtek, lakásukban kis szövősarkot alakított ki, ahol huszonöt évesen már szövőszékeket készített. Zalai és tolnai takácsok felkeresésével képezte magát tovább, illetve a pápai textilgyárban dolgozott. 1991 óta önálló kisiparosként sző és készít szövőszékeket. Kisebb kitérőkkel egész életét e szakmában dolgozta végig.

– A textiles szakma mára sajnos nagyon visszaszorult Magyarországon. De azért még létezik az egykori pápai textilgyár utóda, mi pedig a családi textiles műhelyünkben szövőszékeket gyártunk és értékesítünk, feltekerjük a szövőknek a fonalat, szövőkurzusokat, -táborokat szervezünk. Már a fiam vezeti a műhelyt, én pedig nyugdíjasként segítek be neki jó tanácsokkal. Kissé megéreztük a koronavírus gazdasági hatásait, de mivel a vevőkörünk főleg hobbitevékenységként űzi a mesterséget, szinte zökkenőmentesen, a szabályokat betartva dolgozhattunk – árulta el Lőrincz Péter.

A takácsmesterség pápai és környéki vonatkozásai kapcsán érdekességként megosztotta, hogy a II. világháború előtt még tizenkét-tizenöt, különféle nagyságú szövőüzem működött a városban. Némelyikben csak egy-két szövőszék, valahol tíz-húsz, másutt pedig több száz szövőgép üzemelt. A szocialista központosítás mindezt tönkretette, fűzte hozzá.

Váminé Molnár Emma körvezető elmondta, februárban volt az előző rendezvényük. Örültek, hogy végre bepótolhatták az eredetileg márciusra ígért, ám a járványügyi veszélyhelyzet miatt elmaradt előadást. Közeljövőbeli terveik közt szerepel a herendi Porcelánművészeti Múzeum, a pápai Nagytemplom mintájára épült gyömörei Szent Mihály-plébániatemplom, valamint a gyarmati pincesor meglátogatása.

Az előadás végeztével a kör tagjai műhelylátogatáson is részt vehettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában