Uborkaszezon

2020.08.23. 07:00

Így készíts tökéletes és roppanós kovászos uborkát

Még javában tart a kovászos uborka szezonja. Ez a finom savanyúság sokak kedvence, fogyasztható szendvicsek, húsos ételek mellé, jégbe hűtött leve pedig ízletes, hűsítő ital.

Müller Anikó Hanga

Forrás: pixabay.com

Nagyon egészséges, tejsava hatékony a bélflóra, a gyomor egészséges működése szempontjából. Sok ásványi anyagot tartalmaz, magnéziumot, vasat, káliumot, foszfort, kalciumot, emellett magas a B12-, a C- és az A-vitamin-tartalma is. Mivel természetes úton erjed, tartósítószert nem tartalmaz. Gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatással bír, a kapor pedig koleszterincsökkentő.

Többféle elkészítési módja van, ízesítése változatos lehet. Egy kevésbé ismert receptet alkalmaz Sárvári Istvánné, melyet megosztott lapunk olvasóival. Így eltett uborkája a hűtőben tárolva több héten, de akár két hónapon át is ropogós marad. Hozzávalók egy ötliteres üvegben eltéve: körülbelül két kilogramm uborka, két liter víz, tíz dekagramm cukor, két evőkanál só, egy gerezd fokhagyma, egy kis fej vöröshagyma, egy evőkanál tízszázalékos ecet, torma, kapor, valamint egy vastag szelet kenyér.

Sárváriné Piroska kovászos uborkája két hónap elteltével is friss és
roppanós.
Fotó: Müller Anikó Hanga

A közepes méretű uborkákat jól megmossuk, a két végüket levágjuk, hosszában bemetsszük. Az üveg aljára kaprot teszünk, az uborkákat függőlegesen pakoljuk rá. Langyos vízben feloldjuk a cukrot, a sót, ráöntjük az uborkára, beletesszük a fokhagymát, a vöröshagymát, a tormát, a maradék kaprot, a tetejére öntjük az ecetet, majd a gézbe tekert kenyérszeletet. Fontos, hogy a lé ellepje az uborkát és a kenyeret is.

Fedjük le egy kistányérral és tegyük meleg helyre két napra. A harmadik napon vigyük be a konyhába, ott még hagyjuk állni egy napig, a negyedik napon öntsük le a lét, vegyük ki belőle a fűszereket, majd a tiszta levet szűrjük vissza az uborkára. Lezárt üvegben vagy tálban a hűtőben tartva friss, roppanós marad hosszú időn át – mutatott rá Sárváriné Piroska.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában