nyári sport

2020.08.05. 16:00

Mire figyelj, ha SUP deszkán evezel a Balatonon?

Nincs mentőmellényem, ittam egy fröccsöt evezés előtt, igazoltathat a vízirendőr, evezhetek sötétedés után? Ha SUP-pal szállsz vízre a Balatonon, biztos felmerültek benned is ezek a kérdések. Megkérdeztük a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságot, mire kell figyelnünk, milyen szabályok vonatkoznak ránk az állva evezés során.

Forrás: SupPort, Fonyód

Az idei nyár egyik legnagyobb slágere a SUP deszkán való evezés a Balatonon, nem véletlenül. Kellő egyensúlyérzékkel viszonylag gyorsan elsajátítható sportról van szó, néhány evezőcsapás után pedig felejthetetlen látványban, élményben lesz részünk. Egész más érzés, ha a talpunk alatt hullámzik a Balaton, mintha csónakban vagy kajakban, kenuban eveznénk.

Egyre több SUP-os hódol a szenvedélyének, sokan saját deszkával szállnak vízre, de a legtöbb strandon tudunk SUP-ot bérelni.

Pár perc alatt idilli nádasok, csendes víztükör terül el előttünk, naplementében evezni pedig tényleg egészen különleges.

– Mire kell figyelni, milyen szabályokat kell betartanunk, ha SUP-pal távolodunk el a partról?

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Batta Zsolt Iván válaszolt a likeBalaton kérdéseire.

– Hol szabad vízre szállni a SUP deszkával?

– A jelenlegi szabályozás szerint a SUP nem vízi sporteszköznek, hanem úszóeszköznek minősül, használata így egy tekintet alá esik a fürdéssel. A SUP-pal ott szállhatunk vízre, ahol a fürdés megengedett. Szabad vizeken – így a Balatonon is – fürdeni bárhol lehet, ahol ezt jogszabály nem tiltja.

Olvasói fotó: Kovács Tamás

– Hol tilos fürdeni, így SUP deszkán evezni a Balatonban?

– Ezt a (46/2001. (XII. 27.) BM rendelet 2. §-a szabályozza.

Tilos fürdeni és SUP deszkán evezni:

  • hajóútban
  • hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében
  • vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében
  • kikötők, úszóműves kikötőhelyek, úszóműállások, hajóhidak, veszteglőhelyek, vízisportpályák, vízi repülőterek és hajókiemelő berendezések területén és 100 méteres körzetében;
  • egészségre ártalmas vizekben
  • a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben
  • vízi jármű kísérete nélkül a Balaton Somogy megyéhez tartozó területén, a parttól 1000 méternél, Veszprém és Zala megyéhez tartozó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra, valamint a Tisza-tó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra
  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig
  • ahol azt tiltó tábla jelzi
  • – Hogy evezzünk be a partról anélkül, hogy a strandolókat zavarnánk, milyen messzire távolodhatunk el a strandtól?

    – Kellő körültekintéssel, tőlük 1,5-2 méter távolságot tartva haladjunk a fürdőzők között. A Balaton Somogy megyéhez tartozó területén, a parttól 1000 méter, Veszprém és Zala megyéhez tartozó területén a parttól 500 méter távolságra távolodhatunk el, de csak a viharjelzésen kívüli időben. A távolságot leginkább becsléssel állapíthatjuk meg, ehhez azonban szükséges némi tapasztalat. Bizonytalan esetekben inkább maradjunk a part közelében.

    – Szükséges, hogy a vízen evezés közben nálunk legyenek a személyi okmányaink? Igazoltathat a vízirendőr?

    – Mivel a SUP használata nem közlekedés, hanem fürdés, fürdőzés közben nem kell az okmányainkat magunknál tartanunk, ez nem is életszerű.

    Természetesen a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság járőrei a vízen is végeznek ellenőrző tevékenységet, így igazoltathatják is a víziközkedésben résztvevőket, fürdőzőket. Ilyenkor a bediktált adatokat a nyilvántartásban ellenőrzik.

    – Mi a helyzet, ha valaki ivott egy fröccsöt vagy sört a strandon, vízre szállhat SUP deszkával?

    – Alkohol fogyasztása után a SUP használata nem tiltott, de nem ajánlott. Reflexeink tompulnak, a meleg miatt rosszul is lehetünk.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában