Új, környezettudatos tisztítási technológia

2020.08.02. 07:00

Világszerte egyre népszerűbb a víztakarékos járműmosás

Néhány éve még a legtöbben butaságnak tartották a víztakarékos autómosást, de egyre nagyobb teret hódít a magyar piacon is. Az ágazat mindössze két év alatt tizenötszörös növekedést produkált, becslések szerint jelenleg évi 113 ezer alkalommal tisztítanak autót nanotechnológiával.

Juhász-Léhi István

A hagyományos mosáshoz átlagosan 150 liter vizet használnak autónként

Forrás: pixabay

A normál autómosások átlagosan 150 liter vizet fogyasztanak. E horribilis vízigényre reagálva jelentős átalakulásnak indult a magyar autómosási piac. Az önkiszolgáló, kézi és automata autómosók mellett egyre nagyobb tényező a na­notechnológiás, azaz víztakarékos autómosás is. Ilyenkor járművenként mindössze 1,5 deciliter vizet használnak fel. Az ágazat mindössze két év alatt tizenötszörös növekedést produkált, jelenleg évi közel 17 millió liter vizet spórol a technológia csak Magyarországon, a 2020-as év pedig még nagyobb áttörést hozhat a technológia széles körű elterjedésében. Öt-tíz éven belül a hazai autómosási piac 60-70 százalékát is lefedheti a víztakarékos tisztítás.

Becslések szerint Magyarországon jelenleg évi 33 millió autómosás történik, ebből csak a töredékénél, nagyságrendileg 113 000 alkalommal használnak nanotechnológiát. Ennek ellenére már most jelentős mennyiségű vizet spórolnak a megoldással.

– A lakosság egyre inkább a környezettudatos megoldások felé fordul, és a szakma hozzáállása is nagyot változott az utóbbi években. Az ebben fantáziát látó vállalkozók rájöttek, hogy megtérülőbb és költséghatékonyabb a víztakarékos autómosás a hagyományosnál – fogalmazott Maróti Árpád autómosó-franchise-tulajdonos.

A szakember úgy véli, hogy 5–10 éven belül a hazai autómosási piac 60–70 százalékát is lefedheti a víztakarékos tisztítás. A folyamatosan növekvő népszerűség hátterében többek között az áll, hogy az emberek jobban odafigyelnek a környezetükre, és emellett a technológia jóval praktikusabb a hagyományos autómosóknál.

A hagyományos mosáshoz átlagosan 150 liter vizet használnak autónként
Fotó: pixabay

Ráadásul mivel mobilizálható, az emberek számára kényelmesebb helyeken – például bevásárlóközpontok, lakóparkok és irodaházak garázsaiban is – lehet víztakarékos autómosókat nyitni. Így a sofőröknek nem megy el felesleges idejük, de jobb minőségű a végeredmény, és tovább is tiszta marad a jármű. A nanotechnológiás mosás autónként csupán 1,5 deciliter vizet igényel, és nem pusztán környezetkímélő, hanem hatékony is: egy-két lépcsőssé teszi az egyébként öt-hat lépéses folyamatot, így mindenkinek időt takarít meg.

A nanorészecskék a karos­széria és a piszok közé ékelődnek, ami után egy egyszerű áttörléssel, karcmentesen távolítható el a szennyeződés.

A formula viaszos védelmet is tartalmaz, így tükörfényes karosszéria lesz a végeredmény, amely tovább marad mutatós, hosszú távon akár pénzt is spórolva az autó tulajdonosának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában