Mikrótippek

2020.09.13. 07:00

A legjobb, ha kerámiában melegíted az ételt

A mikrohullámú sütő szinte minden konyha alapdarabja. Ám nem mindegy, hogyan használjuk és milyen edényben melegítünk ételt, vagy főzünk a készülékben.

Tóth B. Zsuzsanna

Forrás: shutterstock

A BBC nemrég egy átfogó cikkben taglalta, milyen veszélyei vannak a műanyagok melegítésének, illetve hogyan befolyásolja a zöldségek táp­anyagtartalmát ez a folyamat. A mikrózásban önmagában nincs semmi kockázatos. Ha helyesen használjuk, nincs miért aggódnunk a mikrohullámok sugárzása miatt, ezt az Egészségügyi Világszervezet is elismeri. Más tényezők azonban kevésbé egyértelműek, így például az, hogy mennyi tápanyagot veszítenek a mikrózott ételek, vagy az, hogy a műanyagban melegített ebéd okozhat-e problémát.

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a műanyagban történő mikrózásnak megvan az a rizikója, hogy ftalátok kerülhetnek a szervezetünkbe. Ezek az adalékok ugyanis hő hatására felszabadulhatnak és az élelmiszerekbe szivároghatnak a párásodás miatt akkor is, ha nem érintkeznek közvetlenül az étellel. Néhány műanyagot nem mikrózásra terveztek, mert polimereket tartalmaznak, hogy rugalmasabbak legyenek. Ezek azonban alacsonyabb hőmérsékleten is kiválhatnak, miközben melegítjük őket.

A műanyagban történő mikrózásnak megvan az a rizikója, hogy ftalátok kerülhetnek a szervezetünkbe Fotó: shutterstock

A ftalátok olyan vegyületek, amelyeket az ipar főként lágyítószerként alkalmaz, és meglehetősen népszerűek, mert növelik a műanyagok rugalmasságát és élettartamát. Gyakran előfordulnak elviteles dobozokban, műanyag csomagolásban, vizesflakonokban. A kutatások kimutatták, hogy hormonkárosító hatásuk van, emellett a metabolikus rendszerünket is károsan befolyásolják. Gyerekek esetében a ftalátok növelhetik a vérnyomást és az inzulinrezisztenciát.

A vegyületeknek való kitettséget ezen kívül a termékenységi problémák, az asztma és az ADHD kialakulásához is kötik, de potenciálisan rombolhatják a pajzsmirigyhormonokat is.

A legjobb tehát, ha kockázatmentesen mikrózható anyagokat használunk, például kerámiát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában