2020.09.13. 07:00
A legjobb, ha kerámiában melegíted az ételt
A mikrohullámú sütő szinte minden konyha alapdarabja. Ám nem mindegy, hogyan használjuk és milyen edényben melegítünk ételt, vagy főzünk a készülékben.
Forrás: shutterstock
A BBC nemrég egy átfogó cikkben taglalta, milyen veszélyei vannak a műanyagok melegítésének, illetve hogyan befolyásolja a zöldségek tápanyagtartalmát ez a folyamat. A mikrózásban önmagában nincs semmi kockázatos. Ha helyesen használjuk, nincs miért aggódnunk a mikrohullámok sugárzása miatt, ezt az Egészségügyi Világszervezet is elismeri. Más tényezők azonban kevésbé egyértelműek, így például az, hogy mennyi tápanyagot veszítenek a mikrózott ételek, vagy az, hogy a műanyagban melegített ebéd okozhat-e problémát.
Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a műanyagban történő mikrózásnak megvan az a rizikója, hogy ftalátok kerülhetnek a szervezetünkbe. Ezek az adalékok ugyanis hő hatására felszabadulhatnak és az élelmiszerekbe szivároghatnak a párásodás miatt akkor is, ha nem érintkeznek közvetlenül az étellel. Néhány műanyagot nem mikrózásra terveztek, mert polimereket tartalmaznak, hogy rugalmasabbak legyenek. Ezek azonban alacsonyabb hőmérsékleten is kiválhatnak, miközben melegítjük őket.
A ftalátok olyan vegyületek, amelyeket az ipar főként lágyítószerként alkalmaz, és meglehetősen népszerűek, mert növelik a műanyagok rugalmasságát és élettartamát. Gyakran előfordulnak elviteles dobozokban, műanyag csomagolásban, vizesflakonokban. A kutatások kimutatták, hogy hormonkárosító hatásuk van, emellett a metabolikus rendszerünket is károsan befolyásolják. Gyerekek esetében a ftalátok növelhetik a vérnyomást és az inzulinrezisztenciát.
A vegyületeknek való kitettséget ezen kívül a termékenységi problémák, az asztma és az ADHD kialakulásához is kötik, de potenciálisan rombolhatják a pajzsmirigyhormonokat is.
A legjobb tehát, ha kockázatmentesen mikrózható anyagokat használunk, például kerámiát.