edzés a szabadban

2020.09.18. 11:00

Veszprémben is egyre népszerűbbek a köztéri fitneszparkok

A megyeszékhelyi utcai fitneszkellékek közül Szóka Orsolya személyi és csoportos fitneszedző a Jutas Vitéz Kilátónál fellelhetőt kedveli, hiszen ott a kezdők sem csalódnak, míg a Jutasi úton lévők már azoknak jók, akik tudnak ­húzódzkodni és a saját testsúlyukkal is képesek edzeni.

Juhász-Léhi István

20200910 Veszprém Gulya dombi edzőpark. Szóka Orsolya személyi edző mutatja be a kültéri fitnesz eszközök helyes használatát Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– A különböző helyszíneken más és más gépeket állítottak fel, de alapjaiban hasonlóak – mutatott rá a Naplónak nyilatkozva Szóka Orsolya, aki a város több ilyen színterén tart foglalkozásokat.

– Más a Jutasi úti, amely inkább úgynevezett street workoutos pálya, és más az, ahol leginkább „lebutított” fitneszgépek vannak. Ezeken belül is vannak kardió- és erősítőgépek, de a Jutas Vitéz Kilátónál található biciklizős is. Továbbá vannak azok a gépek, melyek a kondigépekre hasonlítanak. Ezek a kültéri gépek tartósak, megbízhatók. Mindenhol leginkább saját testsúllyal lehet dolgozni. Ez az egyik legnagyobb különbség egy konditermes és egy kinti edzés között, hiszen a szabadban nem használunk súlyokat – fogalmazott Orsolya, aki szerint ennek a mozgásformának, edzésnek az is hangsúlyos előnye, hogy a szabadban mozgunk.

– Sokan a pandémia miatt nem szeretnek zárt térben lenni, nekik jó lehetőség mindez. A kinti edzést össze lehet kötni futással, akár kerékpározással, vagy TRX-gyakorlatokkal – jegyezte meg a fitneszedző. Felhívta a figyelmet arra, hogy jó, ha odafigyelünk a gépekre, hiszen nem professzionálisak. Nem lehet például állítani az üléstámlát, ez rossz esetben sérülést is okozhat. Az edzések 60 percesek, egy kis futással vegyítve.

Szóka Orsolya bemutatja a kültéri fitneszeszközök helyes használatát Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Nagyon jó, hogy ­egyre több helyen vannak utcai ­kondigépek. Egyrészt a szemlélet miatt, másrészt azért is, mert sokan nem tehetik meg azt, hogy edzőterembe járjanak – zárta gondolatait Szóka Orsolya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában