tuti ez a legnagyobb tök a környéken

2020.10.28. 07:00

Hatalmas, díjnyertes tök díszíti a várpalotai őszi életképet

Egy hangulatos óriástök-installáció látható az egyik várpalotai kertészeti áruda udvarán.

Szabó Péter Dániel

Maternik Zsolt üzlettulajdonos az őszi installációban, mögötte a közel 250 kilogrammos óriástök

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A hatalmas zöldségek között olyan is van, mely egy országos verseny első helyezettje lett a maga 245 kilogrammos tömegével.

Óriási, úgynevezett halloweentökök sorakoznak egy várpalotai kertészeti áruda udvarán. A hatalmasra nőtt zöldségek között van, amelyik tömegénél fogva kiérdemelte az első helyezést is egy országos bajnokságon a maga 245 kilogrammos tömegével. A dísztökök nem eladók, csupán a közelgő halloween-időszak kedvéért készítette el ezt a látványos installációt az üzlet tulajdonosa.

Maternik Zsolt a Naplónak nyilatkozva elmondta, hazánkban is egyre nagyobb divatja van október végén a tökfaragásnak, illetve a sütőtökfogyasztás is népszerű ilyenkor. A szakember szerint azonban fontos odafigyelni a halloweentökök és a sütőtökök közötti különbségekre. Amíg a sütőtökök ugyanis általában finom csemegék, a dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.

Maternik Zsolt üzlettulajdonos az őszi installációban, mögötte a közel 250 kilogrammos óriástök
Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A helyszínen megtudtuk, aki órástököt szeretne ősszel a kertjében szüretelni, ahhoz először is a legfontosabb a nagy elszántság, hiszen rengeteg tápanyagra, valamint nem utolsósorban sok odafigyelésre van szükség a növény nevelése során. A nagy tökfélék jellemzően kúsznak, sok helyet igényelnek. Mindemellett szeretik a napot és a meleget is. Egy hatalmas töknek természetesen az étvágya is nagy, melyet már a kezdetektől biztosítani kell neki például zöldtrágyalével, komposztteával, vagy szerves folyékony trágyával. Mind­emellett fontos odafigyelni arra is, hogy megóvjuk a különböző kártevőktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában