Az öt sola tanításáról

2020.11.03. 11:00

A reformációra emlékeztek Pápán istentisztelettel, koszorúzással

A helyi protestáns egyházak közös, ökumenikus istentisztelettel emlékeztek meg a reformáció napján.

Laskovics Márió

A reformáció emléknapján Boncz Zoltán baptista lelkész hirdetett igét a pápai református templomban

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Protestáns istentiszteletet tartottak a reformáció szombati emléknapján a református templomban, melyen Márkus Mihály és Szakács Gergely református lelkipásztorok, Polgárdi Sándor evangélikus esperes és Polgárdi-Németh Katalin lelkész, Baán Izsák, bakonybéli monostor perjele, valamint Parola Csaba kántor szolgált, igét Boncz Zoltán baptista lelkész hirdetett az Isten által ránk mért felelősségekről, elhívásokról.

– Krisztus egyénileg hív el minket. Ha Isten lelke hat ránk, akkor ő fog szólni a szánkon keresztül, és ez a küldetésünk. A reformáció is erre emlékeztet minket, hogy mennyire Istenről és igéjéről kell beszélnünk, de igazán mélyen akkor ismerjük meg Istent, ha vele együtt szolgálunk – emelte ki, majd ismertette az öt solát (latin kifejezés, jelentése egyedül, kizárólag), melyek a reformáció alatt jelentek meg és összefoglalják a reformátorok alapvető teológiai hitét a római katolikus egyház tanításaival szemben: sola Scriptura (egyedül a Szentírás), sola fide (egyedül hit által), sola gratia (egyedül kegyelemből), solus Christus (egyedül Krisztus), soli Deo gloria (egyedül Istené a dicsőség). Mint hozzátette, abból látszik igazán, mennyire sikerült magunkra venni Krisztust, hogy mennyire éljük ezeket a tanításokat. Ha merünk ráhagyatkozni, akkor szerencsére Isten újra és újra azzá formál, akinek látni akar bennünket.

A reformáció emléknapján Boncz Zoltán baptista lelkész hirdetett igét a pápai református templomban Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az istentiszteletet követően megkoszorúzták Sztáray Mihály és Huszár Gál reformátorok Zimmermann utcai emlékművét. A megemlékezés a Himnusz hangjaival zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában