Díjnyertes természetes frissítő

2020.11.20. 07:00

Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet nyert a Folly levendulaszörpje

A Folly arborétum védjegyzett borai után idén levendulaszörpje is elnyerte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet, amelyet a park igazgatósága azoknak a jellegzetes termékeknek adományoz, amelyek valamelyik nemzeti park területén készülnek, és előállításuk összhangban áll a természettel.

Tóth B. Zsuzsa

A még 2019-ben meghirdetett pályázaton kilenc jelentkező 37 terméke vett részt, azonban a koronavírus-járvány miatt csak most ősszel bíráltak. Az országosan meghirdetett pályázattal az Agrárminisztérium és a tíz magyar nemzeti park igazgatósága a helyi alapanyagokból és helyi munkaerővel előállított termékek piacra jutását, a természettel harmonikus gazdálkodást és a fogyasztói kultúra emelését kívánja segíteni, ösztönözni.

A Tanúsítványi Bizottság többek között a Folly arborétum kézműves, kizárólag friss alapanyagokból, tartósítószer nélkül készült levendulaszörp­jének is bizalmat szavazott. Ennek nyomán a termék öt éven keresztül viselheti a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet.

A Folly Arborétum levendulaszürete. A tízhektáros terület kiváló hely a szörpök alapanyagainak termesztéséhez Fotó: Archív

A badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászathoz tartozó tízhektáros terület kiváló környezetet biztosít a szörpök alapanyagainak termesztéséhez is. A negyedik generáció tulajdonában álló Folly szörp- jei szezonálisan készülnek kisüzemi módszerrel, kevés palackot töltenek meg velük, hőkezeléssel tartósítják őket, valamint semmilyen tartósítószert, színezéket vagy mesterséges adalékot nem tartalmaznak. A kert zamata, az illatos virágok aromája és a Balaton-felvidék gyümölcseinek tiszta esszenciája érvényesül a házi készítésű termékekben.

Mivel a tavasszal főzött levendulaszörp nemcsak a bizottság tetszését nyerte el, hanem a látogatóknak is nagyon ízlett, kiemelkedő volt iránta a kereslet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában